ΤΟΠΙΚΑ

Απελευθέρωση νυκτόβιου πτηνού

απελευθέρωση-νυκτόβιου-πτηνού-907527

Από τον λόφο της Γορίτσας επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον χουχουριστής που είχε βρεθεί με σπασμένη φτερούγα στο Χόρτο Πηλίου

Την πρώτη της απελευθέρωση νυκτόβιου πτηνού, το οποίο είχε διασώσει τον περασμένο Αύγουστο, έκανε πρόσφατα η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Αγριας Ζωής της Ενωσης Παλαιών Προσκόπτων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου. Από τον λόφο της Γορίτσας πρόσκοποι βοήθησαν να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον ένας χουχουριστής, του οποίου η σπασμένη φτερούγα αποκαταστάθηκε πλήρως.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο χουχουριστής είχε εντοπιστεί τραυματισμένος στην περιοχή του Χόρτου. Είχε σπασμένη τη φτερούγα του, δεν μπορούσε να πετάξει και κινδύνευε. Μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Αγριας Ζωής της Ενωσης Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπορισκόπων Ν. Ιωνίας ανέλαβαν την περισυλλογή του.

Το πτηνό παρέμεινε για νοσηλεία στο κέντρο περίθαλψης «Η Δράση για την Αγρια Ζωή» στη Θεσσαλονίκη και μετά την αποκατάσταση της φτερούγας του έπρεπε να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον. Ιδιώτης ανέλαβε τη μεταφορά του πτηνού από τη Θεσσαλονίκη στον Βόλο, προκειμένου να το παραδώσει στους διασώστες του για να έχουν τη χαρά της απελευθέρωσής του.

«Όταν το στείλαμε ήταν τόσο μικρός που χωρούσε ανάμεσα στις δύο παλάμες των χεριών μας και τώρα που επέστρεψε είχε μεγαλώσει πάρα πολύ. Η ομορφιά του είναι απερίγραπτή καθώς και το πέταγμά του. Τα συναισθήματα πάρα πολλά και υπέροχα, η ευχαρίστηση μεγάλη και η ικανοποίηση απίθανη», περιγράφουν τα μέλη ομάδας.

Ο χουχουριστής ή χούχουλας ή χουχουλόγιωργας έχει πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές από την κοινή κουκουβάγια. Ο χουχουριστής είναι μια μεσαίου μεγέθους γλαύκα (η ομάδα πτηνών που περιλαμβάνει όλες τις κουκουβάγιες, μπούφους, γκιώνηδες, νυχτοπούλια, κ.λπ.) με μήκος που φτάνει τα 43 εκατοστά, βάρος μέχρι και 590 γραμμάρια και άνοιγμα φτερών μέχρι και 104 εκατοστά.

«Θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στην υπεύθυνη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής Μαρία Λύτρα για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε για την επαναφορά του πτηνού στον Βόλο, επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ το κέντρο περίθαλψης «Η δράση για την Αγρια Ζωή» για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε να αναλάβουμε ένα τέτοιο σπουδαίο έργο καθώς και τον κύριο που μετέφερε το πτηνό από τη Θεσσαλονίκη στο Βόλο και ο οποίος θέλει να μείνει ανώνυμος. Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα που Πρόσκοποι απελευθερώνουν ένα νυκτόβιο αρπακτικό», συμπληρώνουν σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρώτη διάσωση έγινε πριν από 45 χρόνια και έκτοτε η προσκοπική ομάδα έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 45 διασώσεις.

«Εάν και εσύ αγαπάς τα ζώα και τα πτηνά και θέλεις να ενταχθείς στην Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής μπορείς να έρθεις κοντά μας. Βρήκατε ένα άγριο πτηνό ή ζώο; Επικοινωνήστε μαζί μας (Λύτρα Μαρία ΤΗΛ. 6947707417)», σημειώνει στην ανάρτησή της η προσκοπική ομάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου