ΤΟΠΙΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ: «Η τοπική ΝΔ πετάει την μπάλα στην εξέδρα με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης»

συριζα-η-τοπική-νδ-πετάει-την-μπάλα-στ-907478

Απάντηση μέσω ανακοίνωσης δίνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Μαγνησίας, στη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΕΠ ΝΔ Μαγνησίας σχετικά με τις μειώσεις των φόρων.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η τοπική ΝΔ σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις αποκαλύψεις των αδιάσειστων πλέον στοιχείων, ότι παρακολουθούντο η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και υπουργοί της Κυβέρνησης από την ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη και από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή, «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» με την ανακοίνωση της που εξαίρει το κυβερνητικό έργο και επαίρεται ότι μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ και άλλοι φόροι από την σημερινή κυβέρνηση.

Η πραγματικότητα είναι πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει για άλλη μια φορά λίγους αποδέκτες και κυρίως τις μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού ουσιαστικά απαλλάσσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες από τον συμπληρωματικό φόρο

Με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεν μεταβάλλονται τα ισχύοντα για τις χαμηλές περιουσίες έως 60.000 ευρώ, ενώ σε ότι αφορά την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα τα μέτρα δεν ελαφρύνουν, απλώς επιχειρούν να μετριάσουν την επιβάρυνση στη φορολόγηση των ακινήτων από τη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε λαθροχειρία κάνοντας συγκρίσεις με το 2018 και οικειοποιείται τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Τότε η μείωση αφορούσε κυρίως τις χαμηλές περιουσίες και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την αντέστρεψε ώστε και πάλι να ευνοηθούν οι μεγαλύτερες ακίνητες περιουσίες. Το δημοσιονομικό αποτύπωμα της ουσιαστικής κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ανέρχεται στα 360 εκατ., όσο δηλαδή και το συνολικό αποτύπωμα της παρέμβασης στον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη κι αν η παρέμβαση δεν εξαντλείται στον συμπληρωματικό φόρο, είναι προφανές ότι η μερίδα του λέοντος αφορά αυτόν, δηλαδή τα ανώτατα εισοδήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε δημοσιονομικά περιθώρια για να μειώσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις σε όσους έχουν μεγάλη περιουσία. Όμως δεν συζητά καν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις ΦΠΑ- Ειδικών Φόρων. Όπως άλλωστε έχει επισημάνει πολλές φορές ο Αλέξης Τσίπρας, τον Κ. Μητσοτάκη δεν τον αφορά, δεν τον ενδιαφέρει να ακουμπήσει την μεγάλη πλειοψηφία, αλλά το περιβάλλον του με αυτούς τους ανθρώπους τους οποίους συναναστρέφεται.

Παρά την επιμονή της κυβέρνησης να αποκαλεί την ακρίβεια «εισαγόμενη» και να την αποδίδει σε μη ελέγξιμους παράγοντες, η έκταση της κρίσης οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική. Η Ελλάδα ξεπερνά τους δείκτες του ευρωπαϊκού μέσου όρου πληθωρισμού κατά πολύ, ενώ παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στις τιμές του ρεύματος που στην Ελλάδα παρουσιάζονται αυξημένες πάνω από πέντε φορές καθιστώντας την χώρα αρνητική «πρωταθλήτρια» στην Ε.Ε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες είναι κοστολογημένες ενώ κινούνται στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που προκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μάλιστα, ανάλογα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ζητά:

  1. Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που θα συμπαρασύρει αυτονόητα όλους τους μισθούς ανοδικά, για να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
  2. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ, για όσο διαρκεί η κρίση. Και να μην ακούμε αδιανόητες γελοιότητες όπως αυτές που είπε ο κ. Σκυλακάκης, ότι δεν τον μειώνουν γιατί έτσι δήθεν «θα ευνοηθούν οι πλούσιοι που έχουν 2-3 αυτοκίνητα έναντι των φτωχών που δεν έχουν κανένα»
  3. Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης, για όσο διαρκεί η κρίση.
  4. Παρέμβαση για άμεση αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ που αντί να οδηγεί το ράλι κερδοσκοπίας, οφείλει να συμπαρασύρει προς τα κάτω τους ιδιώτες παρόχους.

Στην ίδια ανακοίνωση υπάρχουν πανηγυρικοί τόνοι για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, τη στιγμή που όπως έχει καταγγελθεί και από την Ομοσπονδία των υπαλλήλων στον ΟΑΕΔ αυτή η κίνηση εντάσσεται στην στρατηγική της ΝΔ για την υπονόμευση και τελικά ουσιαστικά κατάργηση του Οργανισμού που αποτελούσε το κυριότερο όπλο του κράτους για την παρέμβαση του στην αγορά εργασίας με στόχο την μείωση της ανεργίας,

Θα ήταν αστεία η έπαρση της ΝΔ για μειώσεις σε φόρους σχετικούς με αγρότες (όπως επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση της τοπικής ΝΔ) τη στιγμή που ο αγροτικός κόσμος ασφυκτιά, αν δεν ζούσαμε όλοι την τραγική κατάσταση μιας κοινωνίας που υποφέρει από την ακρίβεια και την φτώχεια.

Η πραγματικότητα της πιο επικίνδυνης και αντιλαϊκής κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης δεν μπορεί να κρυφτεί από την κομματική προπαγάνδα της ΝΔ.

Ευτυχώς οι μέρες της είναι πια μετρημένες, σύντομα θα απαλλαγούμε από μια κυβέρνηση στην υπηρεσία των πολύ λίγων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου