ΤΟΠΙΚΑ

Γιορτή με δύο… μέτρα και σταθμά: Ανοιχτά τα σχολεία, κλειστά τα φροντιστήρια

γιορτή-με-δύο-μέτρα-και-σταθμά-ανοιχ-907463

Κανονικά τα μαθήματα την ερχόμενη Δευτέρα στα δημόσια σχολεία σύμφωνα με εγκύκλιο της Ζέττας Μακρή

Τους προστάτες των γραμμάτων και της παιδείας τιμά η εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας, την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών. Η γιορτή ωστόσο θα γίνει με δύο… μέτρα. Τα μεν δημόσια σχολεία, σύμφωνα με εγκύκλιο της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή θα λειτουργήσουν κανονικά, για τα δε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών θα ισχύσει η Αργία.

Υπενθυμίζεται ότι η σχολική αργία για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών καταργήθηκε το 2020 με διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή: «Η 30η Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της θρησκευτικής των Τριών Ιεραρχών, παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας. Αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικών και μαθητών. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων Πατέρων και της προσφοράς τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα. Η εν λόγω ρύθμιση καταλαμβάνει τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, έτσι ώστε ο τρόπος εορτασμού της συγκεκριμένης θρησκευτικής και σχολικής εορτής να είναι καθολικός και ενιαίος».

Μάλιστα χθες, με εγκύκλιό της προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας και τα σχολεία, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή φρόντισε να… υπενθυμίσει ότι θα πρέπει να γίνουν κανονικά μαθήματα.

Από τα σχολεία προετοιμάζονται εκκλησιασμοί και σύντομες γιορτές για το έργο και τη δράση των Τριών Ιεραραχών κατά τις πρώτες ώρες και στη συνέχεια «το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας θα τηρηθεί», σύμφωνα με την εγκύκλιο.

Κλειστά τα φροντιστήρια

Η Αργία όμως ισχύει για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά και μαθήματα δεν θα γίνουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Φροντιστών Μαγνησίας «η αργία της 30ης Ιανουαρίου, ημέρα εορτής των τριών Ιεραρχών εξακολουθεί να ισχύει για τα φροντιστήρια Μ.Ε. και τα κέντρα ξένων γλωσσών, σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση 219434/Α5/2016- ΦΕΚ 4212/Β/27-12-2016 που παραμένει σε ισχύ, επομένως τα φροντιστήρια παραμένουν κλειστά.

Όπως επί λέξει αναγράφεται στην παραπάνω Υπουργική Απόφαση «κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών τα Φροντιστήρια Μ.Ε. και Ξένων Γλωσσών παραμένουν κλειστά. Δύναται τις ημέρες αργιών και διακοπών να λειτουργούν οι Γραμματείες Φροντιστηρίων και κέντρων Ξένων Γλωσσών».

Η τροποποίηση (κατάργηση της εν λόγω αργίας) που επέφερε ο Ν.4653/2020 με το άρθρο 56 αυτού στο ΠΔ π/δ/ 79/2017 άρθρο 3 αφορά αποκλειστικά τα νηπιαγωγεία- παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία ενώ με τον ίδιο νόμο και άρθρο τροποποιήθηκε και η ΥΑ 79942/ΓΔ4/2019 που αφορά Γυμνάσια , Λύκεια κλπ. Όχι τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου