ΤΟΠΙΚΑ

Οδυσσέας Ζώρας: «Βρείτε λύση στο Π.Θ., ο Νόμος δεν αλλάζει»

οδυσσέας-ζώρας-βρείτε-λύση-στο-π-θ-ο-ν-907460

Προ των ευθυνών τους για πιθανή ακυβερνησία του ιδρύματος μετά τα τέλη Φεβρουαρίου έθεσε ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας τα έξι εσωτερικά μέλη- Παράθυρο για επαναπροκήρυξη εκλογών μόνο για εξωτερικά μέλη

Ουσιαστικά για να επαναλάβει όσα είχε πει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων, οπότε και πανεπιστήμια της χώρας είχαν δηλώσει αδυναμία εκλογής Συμβουλίων Διοίκησης σύμφωνα με τον νέο Νόμο, ήρθε χθες στον Βόλο και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπροκήρυξης εκλογών μόνο για τα εξωτερικά μέλη.

Ο Οδυσσέας Ζώρας είχε συνάντηση εργασίας με τον πρύτανη και στη συνέχεια άτυπη συνεργασία με τα έξι μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης

Νέες εκλογές από το μηδέν, σύμφωνα με το σενάριο που «έπαιζε», δεν θα γίνουν και ουσιαστικά ασκήθηκε πίεση στα έξι εσωτερικά μέλη να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκλογής των πέντε εξωτερικών μελών για την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Διοίκησης και την ανάδειξη πρύτανη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το ίδρυμα αναμένεται να περιέλθει σε ακυβερνησία μετά τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση της θητείας της πρυτανικής αρχής.

Ο κ. Ζώρας είχε κατ’ αρχήν συνάντηση εργασίας με τον απερχόμενο πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήση Μαμούρη και στη συνέχεια είχε άτυπη συνάντηση με τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ζώρας επανέλαβε ουσιαστικά τις δηλώσεις Κεραμέως στη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Ότι δηλαδή δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στον νέο Νόμο. Οι έξι κλήθηκαν να βρουν τρόπο να προχωρήσουν στην εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών και στη συνέχεια στην ανάδειξη νέου πρύτανη και τους διαμηνύθηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση της θητείας της πρυτανικής αρχής, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Το σενάριο των νέων εκλογών και της προσωρινής παράτασης της θητείας της πρυτανικής αρχής διαψεύστηκε και οι έξι βρίσκονται πλέον προ των ευθυνών τους σε περίπτωση που το ίδρυμα περιέλθει σε ακυβερνησία από την 1η Μαρτίου. Ανοιχτό ωστόσο, φαίνεται να είναι το παράθυρο της επαναπροκήρυξης εκλογών μόνο για τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τρία που αδυνατούν να εκλέξουν Συμβούλιο Διοίκησης από το σύνολο των δέκα ιδρυμάτων, για τα οποία εφαρμόστηκε ο νέος Νόμος του Υπουργείου Παιδείας με αφορμή τη λήξη της θητείας των πρυτανικών τους αρχών στις 31 Αυγούστου 2022.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν μέσα στον περασμένο Σεπτέμβριο και οι ηλεκτρονικές κάλπες άνοιξαν στις 25 Οκτωβρίου για την ανάδειξη των έξι εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.

Την πόρτα του συμβουλίου πέρασαν οι κ.κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης που ήταν και ο πλειοψηφών, Ελένη Ανδρέου, Νίκος Δαναλάτος, που συγκροτούν τη μία «ομάδα» και οι κ.κ, Ιωάννης Θεοδωράκης, Ευρυπίδης Μυστακίδης και Παντελεήμονας Μπάγκος, που συγκροτούν το δεύτερο «μέτωπο».

Βάσει του Νόμου, οι έξι αυτοί καθηγητές θα πρέπει να εκλέξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη με τα οποία θα συνδιοικήσουν μέσα από 17 συνολικά υποψηφιότητες. Σχεδόν τρεις μήνες μετά, το μόνο εξωτερικό μέλος που έχει εκλεγεί είναι ο Βολιώτης αστροφυσικός Ν. Πράντζος.

Ολες οι ψηφοφορίες βγαίνουν ισόπαλες (τρία – τρία) για τα εξωτερικά μέλη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει εκλογή.

Η αδυναμία εκλογής Συμβουλίου Διοίκησης τέθηκε υπόψη του Υπουργείου Παιδείας, απ’ όπου και αναζητήθηκε λύση. Λύση δεν δόθηκε και πλέον οι έξι καλούνται να βρουν μόνοι τους τη λύση.

Σημειώνεται ότι για να αναδειχθεί πρύτανης στο ίδρυμα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογών των πέντε εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Σήμερα, υπάρχουν τέσσερις κενές θέσεις εξωτερικών μελών.

Εφόσον εκλεγούν τα εξωτερικά μέλη θα συγκροτηθεί με διαπιστωτική πράξη το Συμβούλιο Διοίκησης.

Πρύτανης αναδεικνύεται ένα από τα έξι εσωτερικά μέλη του συμβουλίου. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται στην Σύγκλητο ενώ κάθε υποψήφιος υποβάλλει σχέδιο ανάπτυξης του πανεπιστημίου και τους καθηγητές που επιθυμεί να αναλάβουν καθήκοντα αντιπρύτανη.

Οι προτάσεις παρουσιάζονται στο συμβούλιο και στη σύγκλητο, με τη διαδικασία ακρόασης και αξιολόγησης των προτάσεων να διαρκεί το μέγιστο 20 ημέρες. Στη συνέχεια το συμβούλιο με ψηφοφορία εκλέγει τον πρύτανη, ο οποίος θα πρέπει να αποσπάσει οκτώ από τις 11 ψήφους. Σημειώνεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης ορίζονται και οι αντιπρυτάνεις που είχε προτείνει ο υποψήφιος πρύτανης που εκλέχθηκε και στη συνέχεια ο πρύτανης καθορίζει τους τομείς ευθύνης και τις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται σε κάθε αντιπρύτανη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου