ΤΟΠΙΚΑ

Εκτροχιάστηκαν οι επικουρικές συντάξεις

εκτροχιάστηκαν-οι-επικουρικές-συντά-907239

Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, τόνισε από τον Βόλο ο πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου συνταξιούχων σιδηροδρομικών «Η Ενότητα»

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες συνταξιούχοι σιδηροδρομικοί που δεν έχουν λάβει την επικουρική σύνταξη, μολονότι έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και μία πενταετία, καθώς και ζητήματα που αφορούν σε θεσμικές διεκδικήσεις τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποίησε στον Βόλο ο πανελλαδικός σύλλογος συνταξιούχων σιδηροδρομικών «Η Ενότητα» στο Volos Palace.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου Σωτήρης Ραυτόπουλος ο οποίος μιλώντας για τους στόχους του 2023 και θέτοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους του ΟΣΕ, κάλεσε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και αντί για ψίχουλα να δώσει γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις.

Όπως είπε ο κ. Ραυτόπουλος οι αυξήσεις που καταβάλλονται από χθες δεν πρόκειται να έχουν θετικό αποτύπωμα στο εισόδημα των συνταξιούχων που «διεκδικούν πραγματική ανάσα από το κύμα ακρίβειας που τους σαρώνει».

«Οι περικοπές που έχουμε υποστεί μέσα στα μνημόνια και στη συνέχεια είναι τεράστιες. Δεν αντισταθμίζονται με ορισμένα ευρώ. Υπάρχει άλλωστε η προσωπική διαφορά που εντέχνως έχει θεσπιστεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι να βλέπουν καθηλωμένες τις συντάξεις τους, παρά τις αυξήσεις που θεσπίστηκαν» συνέχισε ο ίδιος.

«Πρέπει να δοθούν αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε όλο το ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων, μαζί με το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς», πρόσθεσε ο ίδιος και αμφισβήτησε τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, λέγοντας ότι η έκδοση νέων συντάξεων κινείται με ρυθμούς χελώνας.

«Η επίθεση που δεχόμαστε από την κυβέρνηση ενάντια στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα είναι μεγάλη. Πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε» συνέχισε ο κ. Ραυτόπουλος.

Ο πρόεδρος του συλλόγου τοποθετήθηκε και γενικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στον σιδηρόδρομο, τονίζοντας ότι πλέον όλες οι αρμοδιότητες έχουν περάσει σε «ξένα χέρια» και αυτό προκαλεί την απαξίωση. Επισήμανε μάλιστα πως πρέπει σε όλες τις πόλεις όπου λειτουργεί σιδηρόδρομος οι κοινωνικοί φορείς, οι συνεταιριστικές οργανώσεις, οι αγροτικοί σύλλογοι, οι Δήμοι, όλοι μαζί, μαζί με τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία σιδηροδρομικούς που αγαπάνε το τρένο, έχουν ζήσει με το τρένο, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους επάνω στην υπόθεση αυτή, έζησαν τις οικογένειές τους, μεγαλώσανε τα παιδιά τους και έχουν δεθεί με τον σιδηρόδρομο, να παλέψουμε για να ξαναλειτουργήσει σε σωστές βάσεις ο σιδηρόδρομος».

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της Ενότητας στον Βόλο Γιάννης Αντωνιάδης στηλίτευσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας ότι ο κ. Χατζηδάκης ψεύδεται όταν υποστηρίζει πως έχουν λυθεί τα προβλήματα με τις συντάξεις. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στον Βόλο υπάρχουν συνταξιούχοι που περιμένουν επί τουλάχιστον πέντε χρόνια για να λάβουν την επικουρική σύνταξη και προανήγγειλε κινητοποιήσεις, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου