ΤΟΠΙΚΑ

Ι. Ντόκος: «Δεν υπάρχουν «Greek statistics»

ι-ντόκος-δεν-υπάρχουν-greek-statistics-907174

Ο αριθμός των χειρουργείων που έγιναν το 2022 στο Αχιλλοπούλειο Βόλου είναι συγκεκριμένος και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ούτε να αλλοιωθεί, καθώς πρόκειται για στοιχεία που αποστέλλονται μέσω ειδικής πλατφόρμας στο υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι αποτελεί σημείο τριβής.

Στα στοιχεία που είχε στείλει η διοίκηση και δημοσιοποιήθηκαν, αναφέρονταν τα χειρουργεία τμημάτων και κλινικών, που ανήκουν στον Χειρουργικό Τομέα, εκτός από την Χειρουργική Κλινική, καθώς όπως σημείωνε η διοίκηση του Νοσοκομείου υπάρχει μείωση των χειρουργείων και ως αντίβαρο έχει δημιουργεί η αίθουσα των Μικροεπεμβάσεων στα εξωτερικά ιατρεία, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Δημήτρη Λύτρα, ο οποίος έσπευσε να αμφισβητήσει τους αριθμούς, έκανε λόγο για «Greek statistics», ανέφερε πως η σύγκριση έπρεπε να γίνει σε ομοειδή μεγέθη και επισήμανε πως η μείωση των χειρουργείων της Χειρουργικής Κλινικής οφείλεται μεταξύ άλλων και στη μείωση του προσωπικού, καθώς το 2019 υπηρετούσαν εννέα γιατρού και το 2022 πέντε.

Η ακριβής εικόνα για τα χειρουργεία

Η απάντηση της Διοίκησης ήταν ακαριαία. Δημοσιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία για τα χειρουργεία που πραγματοποίησε η Χειρουργική Κλινική, όπως αυτά «ανεβαίνουν» στην επίσημη πλατφόρμα και στέλνονται στο Υπουργείο.

Σύμφωνα με αυτά τα περισσότερα χειρουργεία το 2022, δηλαδή 376, έχουν γίνει από Ιατρό Επιμελητή Β’. Ακριβώς τα μισά χειρουργεία, δηλαδή 188, έχουν γίνει επίσης από Ιατρό Επιμελητή Β΄, ο οποίος μάλιστα είναι επικουρικός. Ο δεύτερος στη σειρά ιατρός έχει κάνει 276 χειρουργεία.

«Τα στοιχεία είναι ακριβή και αληθινά, όπως προκύπτει από το bi-forms. Υπογραμμίστηκε δεόντως ότι στα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται τα χειρουργεία της Χειρουργικής Κλινικής, όπου υπάρχει σημαντική μείωση, που ξεπερνά το 45 % και όχι το 18% όπως αναφέρεται. Αυτό θα ήταν πράγματι λάθος υπολογισμός ή και Greek Statistics. Μαζί με τις επεμβάσεις του Μικροχειρουργικού, τα χειρουργεία είναι συνολικά, περισσότερα σε σχέση με το 2020 και 2021», επισημαίνει η διοίκηση.

«Όλοι οι χειρουργοί είναι εξαίρετοι επιστήμονες και με σημαντική δράση, παρέχοντας υψηλού επιπέδου, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», προσθέτει επίσης η Διοίκηση υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ο Χειρουργικός Τομέας ανδροκρατείται μιας και από το σύνολο των 17 χειρουργών, 15 είναι άνδρες και μόλις δύο γυναίκες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου