ΤΟΠΙΚΑ

Προσφυγές συμβασιούχων Covid-19

προσφυγές-συμβασιούχων-covid-19-907117

Tη μονιμοποίησή τους διεκδικούν δεκάδες συμβασιούχοι που προσελήφθησαν στο πλαίσιο των εκτάκτων αναγκών που προκλήθηκαν από τη διαχείριση της πανδημίας COVID -19, προσφεύγοντας στα δικαστήρια.

Βολιώτες εργατολόγοι έχουν αναλάβει το τελευταίο διάστημα αρκετές υποθέσεις που αφορούν κυρίως συμβασιούχους που έχουν προσληφθεί σε δημόσιες δομές υγείας, ήτοι στο Νοσοκομείο και σε Κέντρα Υγείας.

Με τις αγωγές που καταθέτουν ζητούν να τούς αναγνωριστεί ότι εξυπηρετούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες και να κριθεί ότι οι συμβάσεις τους θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.

Στην πλειονότητά τους προσελήφθησαν στην αρχή της πανδημίας για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου συστήματος υγείας, αλλά και σε δήμους οι οποίοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν αυξημένες ανάγκες λόγω του lockdown και των περιορισμών στις μετακινήσεις που είχαν τεθεί. Αρκετοί έχουν ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια από την πρόσληψή τους.

Οι αρχικές συμβάσεις με τις οποίες είχαν προσληφθεί λόγω κορονοϊού ήταν μηνών, ωστόσο έκτοτε έχουν παραταθεί αρκετές φορές, καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού ήταν απαραίτητοι στις δομές που υπηρετούν.

Στο πλευρό των συμβασιούχων βρίσκεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Εάν απολυθούν οι συμβασιούχοι το ΕΣΥ θα καταρρεύσει επισημαίνουν οι συνδικαλιστές και υπενθυμίζουν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δικαιούνται την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

«Όταν κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται αρκετοί υγειονομικοί και μόνιμες προσλήψεις δεν γίνονται, μόνο εάν μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι υπάλληλοι θα ενισχυθεί το ΕΣΥ. Με απόλυση των συμβασιούχων είναι τραγική αποδυνάμωση», προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητεί να καθιερωθεί αυξημένη μοριοδότηση για να μπορούν να συμμετέχουν οι συμβασιούχοι στις προκηρύξεις που γίνονται, αν δεν δικαιωθούν στα δικαστήρια, όπου διεκδικούν την κατοχύρωση μονιμότητας στο δημόσιο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου