ΤΟΠΙΚΑ

Αλ. Μεϊκόπουλος: Εργαλειοποιούνται οι φορολογικοί έλεγχοι ως μέσο συγκάλυψης και απειλής

αλ-μεϊκόπουλος-εργαλειοποιούνται-οι-907052

Για τη χρήση των φορολογικών ελέγχων από τις φορολογικές αρχές ως φόβητρο ή μέσο συγκάλυψης κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, ανάμεσα στους οποίους και ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ολοένα και περισσότερα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εργαλειοποίηση των φορολογικών ελέγχων είτε με τη μορφή απειλής είτε με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσής τους για να μην αναδειχθούν παραβάσεις.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, ενώ υπάρχουν υποθέσεις αδιευκρίνιστων χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλες υποθέσεις εικονικών τιμολογίων – ορισμένες εκ των οποίων φαίνεται να έχουν διαβιβαστεί από τη δικαιοσύνη στη φορολογική αρχή – φαίνεται να καθυστερεί η ολοκλήρωσή τους, σε τέτοιο βαθμό που να προκαλούνται ερωτηματικά στον Τύπο, αλλά και στους πολίτες.

Ταυτόχρονα, ανώτατος δικαστικός λειτουργός, καλούσε έμμεσα σε “επιλεκτικούς” φορολογικούς ελέγχους εκδοτών, με το έργο των οποίων φαίνεται να ενοχλείται δηλώνοντας δημόσια, μεταξύ άλλων, ότι: «Ίσως ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες».

Οι φορολογικοί έλεγχοι πρέπει να πραγματοποιούνται ανεπηρέαστα και ανεξάρτητα από κάθε είδους οικονομικές, πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις και να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη που να δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης στους πολίτες.

Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., με πρωτοβουλία του Τρύφωνα Αλεξιάδη, ρώτησαν τον αρμόδιο Υπουργό: Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η ΑΑΔΕ προκειμένου να προχωρήσουν οι συγκεκριμένοι φορολογικοί έλεγχοι, με ποια μέτρα θα αντιμετωπίσει κωλυσιεργίες, πιθανές εσκεμμένες αβλεψίες στην άσκηση του ελεγκτικού έργου, αλλά και παρεμβάσεις στον τρόπο και τα πρόσωπα που ελέγχονται, και τέλος, για ποιο λόγο το Υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε σε δημόσια απάντηση προς τον ανώτατο δικαστικό, ώστε να υπερασπιστεί τη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων, αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου