ΤΟΠΙΚΑ

Εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

εκδηλώσεις-για-την-εθνική-ημέρα-μνήμη-907049

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου2023 θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για να τιμηθεί η «Εθνική Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων ,το Δήμο Βόλου και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και με τη στήριξη της Ι.Μ. Δημητριάδος & Αλμυρού.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος (2ας Νοεμβρίου και Ξενοφώντος) στις 10.30 π.μ και θα συνεχιστεί στην Αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας της Ι.Μ. Δημητριάδος, στα Μελισσάτικα Βόλου.

Προσφωνήσεις θα γίνουν από τους διοργανωτές. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό, Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας & Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, και Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών.

Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από την Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο και από τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής, ιστορικός και συγγραφέας, κ. Αναστάσιος Καράμπαμπας, με θέμα της ομιλίας του «Το Ολοκαύτωμα: ιστορία, μνήμη και μεταλαμπάδευση στις νεότερες γενιές».

Επίσης η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, με χορηγία των Μεγάλων Δωρητών της Άνι και Βίκτωρ Πολίτη θα ενισχύσει οικονομικά τέσσερα Ιδρύματα της Μαγνησίας, με το ποσό χιλιών (1.000,0€) ευρώ το καθένα, στη Μνήμη των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος άλλα και των ανθρώπων που βοήθησαν στην διάσωση κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει επίσης και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος &Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Συμμετέχουν επίσης:

– Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Βόλου σε συνεργασία με το Παράρτημα Ρομά Αλιβερίου της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δ. Βόλου.

-Το Μουσικό Σχολείο Βόλου, με την χορωδία των μαθητών της Β΄ Γυμνασίου με καθοδήγηση του καθηγητή Βασίλη Αγροκώστα.

-Η υψίφωνος Μαριάντζελα Χατζησταματίου-τραγούδι ο Νίκος Παναγιωτίδης-κιθάρα και ο Πέπο Σάλεμ-φλάουτο.

Σημειώνουμε ότι η μεταφορά από το Μνημείο στο Συνεδριακό Κέντρο και αντίστροφα, για όσους το επιθυμούν, θα πραγματοποιηθεί με λεωφορεία που θα διατεθούν από τους διοργανωτές.

Επίσης τη Δευτέρα 6/2/2023, το πρωί, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα, της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και με τη στήριξη της Ι. Μ. Δημητριάδος, του Δήμου Βόλου και της υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή, στο Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού (Κ.Καρτάλη-Ανθ.Γαζή) .

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι μαθητές με τους καθηγητές τους θα μεταβούν στην Πλ. Ελευθερίας, όπου θα φυτευτεί ένα δένδρο και θα τοποθετηθεί μια αναθηματική πλάκα στη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου παιδιών εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου