ΤΟΠΙΚΑ

Καρδιοχτυπούν για την επάρκεια αίματος στο νοσοκομείο

καρδιοχτυπούν-για-την-επάρκεια-αίματ-906888

Κάθε Ιανουάριο, το πρόβλημα της έλλειψης αίματος καταγράφεται με εμφαντικό τρόπο. Όχι όσο το καλοκαίρι, αλλά τα καλέσματα σε έκτακτες αιμοδοσίες εθελοντών όλων των ομάδων από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου δείχνουν ένα σημαντικό, χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα.

Οι εθελοντές αιμοδότες πρέπει να δίνουν τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο αίμα. Υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις εκείνων που ανήκουν σε σπάνιες ομάδες και οι οποίοι μπορεί να επιστρατευθούν και τρίτη φορά, αν η κατάσταση της υγείας τους και ηλικία τους το επιτρέπει.

«Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Ανέκαθεν συγκεντρώναμε λιγότερο αίμα από τις ανάγκες μας», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου Στέλιος Λαφιωνιάτης.

Τις τελευταίες μέρες το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου προέβη σε ενημέρωση εθελοντών αιμοδοτών για συγκεκριμένη ομάδα αίματος. Γενικότερα, όμως, υπάρχει μία έντονη κινητικότητα για την πύκνωση των αιμοληψιών, καθώς πάντα μετά τις γιορτές παρατηρείται μία κάμψη.

Επιπροσθέτως, η έξαρση ειδικά της γρίπης έχει προκαλέσει ακόμη έναν πονοκέφαλο, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά σε εθελοντές που μπορούν, όμως, δεν μπορούν να αιμοδοτήσουν διότι νοσούν.

«Πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα των πολιτών ξεκινώντας από τις νεαρές ηλικίες πλέον», λέει ο διευθυντής.

«Αντί οι πολίτες να δίνουν εθελοντικά αίμα 2-3 φορές τον χρόνο, υιοθετείται η άποψη “αν κάποιος δικός μας χρειαστεί, θα το μάθουμε και θα δώσουμε”. Αυτό σκέφτονται οι περισσότεροι. Όμως, είναι λάθος», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη ενημέρωσης στο κοινό είναι κομβική. Στα σχολεία, όπως εξηγεί, πρέπει να υπάρξει ειδικό μάθημα, ώστε τα παιδιά δεν μαθαίνουν για αυτό το τόσο σημαντικό κοινωνικό θέμα.

Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μόλις το 49% των εθελοντών αιμοδοτών στη χώρα μας προσφέρει αίμα πάνω από μία φορά τον χρόνο.

Ο κ. Λαφιωνιάτης εξηγεί και γιατί οι ελλείψεις σε πολλά νοσοκομεία γίνονται αισθητές σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. «Μετά τα Χριστούγεννα, μετά το Πάσχα και ιδίως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, το πρόβλημα διογκώνεται απότομα. Εμείς όμως δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε. Οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες και πρέπει να είναι καλυμμένες, όπως στην περίπτωση των πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία.

Όπως αναφέρει, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μεταγγίζονται κάθε 15 ημέρες με δύο μονάδες αίματος. «Όταν έρχονται στιγμές που ζοριζόμαστε έντονα, κυρίως από την έλλειψη κάθε φορά μιας συγκεκριμένης ομάδας αίματος, που χρειάζεται άμεσα ένας ή περισσότεροι ασθενείς, επικοινωνούμε με τα αντίστοιχα τμήματα στα κοντινά μας νοσοκομεία. Άλλες, στέλνουμε προσωπικό sms στους αιμοδότες – εθελοντές μας. Και φυσικά, κάνουμε καλέσματα για έκτακτες αιμοδοσίες. Όποτε βγαίνουμε στον δρόμο, στις γειτονιές, έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με νέα παιδιά και καταφέρνουμε στη συνέχεια να τα κάνουμε τακτικούς αιμοδότες μας», περιγράφει ο διευθυντής του Τμήματος Αιμοδοσίας.

Μετακίνηση γιατρού στο τμήμα

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, στο Τμήμα αναμένεται να μετακινηθεί ένας γιατρός που απασχολείται σε άλλη θέση στο Νοσοκομείο Βόλου. Εχει ειδικότητα μικροβιολόγου – προβλέπεται και στο οργανόγραμμα- και αναμένεται να καλύψει το κενό που θα προκύψει από την αποχώρηση μίας γιατρού, η οποία είχε ζητήσει οριστική μετακίνηση σε άλλο νοσοκομείο της Θεσσαλίας. Η μετακίνηση δεν έχει γίνει ακόμη. Η γιατρός συνεχίζει και προσφέρει τις υπηρεσίες της στις εφημερίες του Τμήματος, όμως είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει. Η προσωρινή μετακίνηση του μικροβιολόγου θα ανακουφίσει προσωρινά το τμήμα, δεν δίνει όμως οριστική λύση.

«Αυτή θα προέλθει μόνο μέσα από την προκήρυξη μόνιμης θέσης αιματολόγου. Οι πληροφορίες λένε ότι θα δρομολογηθεί άμεσα. Περιμένουμε να επιβεβαιωθούν. Μέχρι τότε η λειτουργία του τμήματος θα είναι «στα κόκκινα» καταλήγει ο κ. Λαφιωνιάτης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου