ΤΟΠΙΚΑ

Σε ομηρία για 30 και πλέον χρόνια περιουσίες

σε-ομηρία-για-30-και-πλέον-χρόνια-περιου-906497

Δύο περιπτώσεις, ανάμεσα σε δεκάδες άλλες στην Αγριά, εξέτασε η Οικονομική Επιτροπή.

Ομηροι μέσα στις ίδιες τις περιουσίες τους, ιδιώτες στην περιοχή της Αγριάς. Ολόκληρα οικόπεδα έχουν δεσμευτεί προκειμένου να αξιοποιηθούν, ωστόσο, ούτε οι ιδιοκτήτες τους έχουν αποζημιωθεί, ούτε οι εκτάσεις αξιοποιήθηκαν τις τελευταίες τρεις τουλάχιστον δεκαετίες.

Επί 30 και πλέον χρόνια ιδιώτες καταβάλλουν φόρους για μία περιουσία που είναι δεσμευμένη και την οποία δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν, ενώ κανένας σχεδιασμός δεν προχωρά.

Οι δύο υποθέσεις που αφορούν στην περιοχή της Αγριάς είναι μερικές μόνο από αυτές, που τους τελευταίους μήνες απασχολούν τον Δήμο Βόλου, ο οποίος σταδιακά προβαίνει σε άρσεις απαλλοτριώσεων για εκτάσεις που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει βάσει του προγράμματός του, απελευθερώνοντας τις περιουσίες δημοτών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου συζητήθηκε η άρση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης οικοπέδου, δίπλα από το Γυμνάσιο της περιοχής.

Το οικόπεδο βρίσκεται σε οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πλάτωνος, Αριστοτέλη, Κοραή και ανώνυμης οδού και το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος «εκπαίδευσης – Γυμνάσιο». Είναι μάλιστα δεσμευμένο τα τελευταία 30 χρόνια.

Το ακίνητο είχε εμβαδό 364,70 τ.μ. Τμήμα αυτού, εμβαδού 91,60 τ.μ. είχε παραχωρηθεί σε κοινή χρήση και αποτελεί μέρος της οδού Κοραή. Το εναπομείναν τμήμα εμβαδού 273,10 τ.μ. βρίσκεται εντός του χώρου του Γυμνασίου. Τα κτίσματα αυτά θεωρούνται νόμιμα και υφίστανται προ του 1955.

Η ιδιοκτήτρια ζητά να απελευθερωθεί το οικόπεδο των 91,60τ.μ., η αντικειμενική αξία του οποίου ανέρχεται στις 93.027,16 ευρώ.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε οικόπεδο στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πορφυρογένη, Ρήγα Φεραίου, Παπαποστόλου και 28ης Οκτωβρίου.

Στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο έχει εγκριθεί πεζόδρομος με εξόδους από τις οδούς Πορφυρογένη και Παπαπαστόλου. Με τη δημιουργία του πεζοδρόμου διαχωρίζονται δύο οικοδομικά τετράγωνα, σε ένα από τα οποία έχει εγκριθεί η δημιουργία κοινόχρηστου χώρου. Ωστόσο στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν εμφανίζονται ούτε ο πεζόδρομος ούτε ο κοινόχρηστος χώρος και οι δύο συνιδιοκτήτες ζητούν αποχαρακτηρισμό. Το ακίνητο έχει εμβαδόν 161,48 τ.μ. και η αντικειμενική του αξία ανέρχεται στο ποσό των 29.402,48 ευρώ. Εχουν περάσει 32 χρόνια από τη δέσμευσή του και οι ιδιοκτήτες ζητούν να αποχαρακτηριστεί η έκταση και να αποδεσμευτεί το ακίνητο για να μπορέσει να γίνει οικοδομήσιμο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου