ΤΟΠΙΚΑ

Προτάσεις για την ενεργειακή φτώχεια από το ΚΚΕ

προτάσεις-για-την-ενεργειακή-φτώχεια-906399

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ενεργειακή κρίση παρουσίασε η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του κόμματος σε εκδήλωση που έγινε στο Αχίλλειο, στον Βόλο, με τα στελέχη να καλούν παράλληλα τους Βολιώτες να αντιταχθούν μέχρι τέλους στη δημιουργία πλωτής εξέδρας LNG εντός του Παγασητικού.

Ο Αλέξανδρος Ζορμπάς, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου του ΚΚΕ Θεσσαλίας αναφέρθηκε αναλυτικά στο πλέγμα των 15 προτάσεων του κόμματος κατά της ενεργειακής κρίσης και των αυξήσεων και κάλεσε τους πολίτες στις επικείμενες εθνικές εκλογές να στηρίξουν με την ψήφο τους το κομμουνιστικό κόμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζορμπά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, – όπως ο λιγνίτης – με περιβαλλοντικούς όρους κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων.

Το ΚΚΕ ζητεί επίσης την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής, ενώ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, προκειμένου να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Επίσης ο κ. Ζορμπάς τάχθηκε υπέρ της γενναίας μείωσης και της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασµούς ρεύµατος.

«Δεν πρέπει να επιτραπεί καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν τους υπέρογκους λογαριασμούς που λαμβάνουν οι λαϊκές οικογένειες», ανέφερε επίσης ο ίδιος.

Το ακροατήριο της χθεσινής εκδήλωσης της ΤΕ ΚΚΕ Μαγνησίας για την ενεργειακή φτώχεια που πραγματοποιήθηκε στο Αχίλλειο

Ο γραμματέας της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς με τη σειρά του, υποστήριξε ότι ο μεγάλος ένοχος για την αύξηση της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας είναι οι ίδιες οι κατευθύνσεις και οι δεσμεύσεις της ΕΕ, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των λαών της Ευρώπης. Επισήμανε ακόμη ότι η έκρηξη των τιμών της ενέργειας ξεκίνησε πολύ πριν την στρατιωτική αναμέτρηση και την κλιμάκωση του ενεργειακού πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας και συνέχισε λέγοντας ότι η επιλογή της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, για αύξηση των εισαγωγών του ακριβού αμερικανικού υγροποιημένου αερίου LNG δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα.

Μάλιστα αναφερόμενος και σε τοπικό επίπεδο ανέφερε ότι το ενδεχόμενο της δημιουργίας πλωτής εξέδρας LNG στον Βόλο βάζει τη Μαγνησία σε «επικίνδυνα μονοπάτια».

Κατηγόρησε επίσης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι στηρίζουν τις επιλογές, που υλοποιήθηκαν προτού αρχίσουν τα ρώσικα αντίμετρα με το κλείσιμο των αγωγών και τόνισε ότι το ΚΚΕ προβλέπει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες το 2023 αναφορικά με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Στ. Λημνικός και η Χρυσούλα Τασσολάμπρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου