ΤΟΠΙΚΑ

Μορφολογία, σαθρά εδάφη και ανθρώπινο χέρι στο Πήλιο

μορφολογία-σαθρά-εδάφη-και-ανθρώπινο-90438

Μορφολογία, σαθρά εδάφη και ανθρώπινες παραλείψεις ή σφάλματα, φαίνεται να συνθέτουν το τρίπτυχο της καταστροφής που συντελέστηκε στο ανατολικό Πήλιο, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή και είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες κατολισθήσεις. Ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής και εφαρμοσμένης γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Δρ. Ευθύμης Λέκκας, προχώρησε χθες σε γεωλογική έρευνα στα σημεία, ένα προς ένα, στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου όπου καταγράφηκαν εκτεταμένες καταστροφές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για διαφορετικούς τύπους ζημιών και κατολισθήσεων που καταγράφονται στο Πήλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο οι καταστροφές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

-Κατά μήκος του οδικού δικτύου: Ο κ. Λέκκας βρέθηκε σε 100 διαφορετικές θέσεις όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Όπως εξήγησε σε αυτή την περίπτωση οι ζημιές οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες ανά περίπτωση. Μίλησε για μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, για σαθρά εδάφη, για επιφανειακά και υπόγεια νερά αλλά και για αστοχίες από ανθρώπινες παρεμβάσεις. «Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξόφθαλμη η μεγάλη επιβάρυνση που υπάρχει από ανθρώπινες παρεμβάσεις, κυρίως τοιχία αντιστήριξης», είπε χαρακτηριστικά.

-Εντός του οικιστικού ιστού: Ο καθηγητής έκανε αυτοψία σε περίπου 45 οικίες που υπέστησαν ζημιές, μεγάλες ή μικρότερες εξαιτίας των κατολισθητικών φαινομένων. Για τις κατασκευές ήταν κατηγορηματικός: «Υπάρχουν δύο ειδών ζημιές. Ή σε παλιές κατασκευές που ήταν επόμενο να γίνουν ζημιές ή και σε καινούριες όπου διαπιστώνονται σφάλματα στη θεμελίωση και στη δόμηση. Εκεί η ευθύνη είναι των μηχανικών και των ιδιοκτητών. Οι μελέτες δεν γίνονται σωστά και ορισμένοι προχωρούν σε υπερβολές αγνοώντας τον κίνδυνο. Χτίζουν σε πολύ απόκρημνες περιοχές για να έχουν θέα ή σε πολύ επικίνδυνες θέσεις. Επιπλέον δεν γίνονται συντηρήσεις. Με τη ροή των νερών δημιουργούνται υποσκαφές που δεν αντιμετωπίζονται από τους ιδιοκτήτες», είπε ο κ. Λέκκας.

-Μέσα στα χωριά: Μικρότερες ζημιές εντόπισε μέσα στα χωριά. «Δεν απάγονται τα νερά ή δεν γίνονται σωστοί καθαρισμοί και έχουμε ζημιές. Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μικρότερες», σημείωσε.

Ο κ. Λέκκας ολοκλήρωσε χθες την καταγραφή του και όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ θα ενημερώσει για τα ευρήματά του, τόσο τον δήμο, όσο και την Περιφέρεια και το υπουργείο. «Είμαι στη διάθεση όποιου φορέα αναλάβει τη διαχείριση να συμβάλλω, είτε συνολικά είτε τμηματικά. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται σοβαρές μελέτες και έξυπνες παρεμβάσεις με μικρή περιβαλλοντική όχληση, μικρό κόστος και φυσικά συντήρηση των έργων που θα γίνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου