ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος χρόνου για ανασφάλιστους

τέλος-χρόνου-για-ανασφάλιστους-903016

Την ώρα που τα ραντεβού στις δημόσιες δομές, δηλαδή Κέντρα Υγείας και τακτικά ιατρεία στο Νοσοκομείο, απαιτούν πολλές φορές ακόμη και αναμονή έναν μήνα κατά μέσο όρο, το υπουργείο Υγείας κήρυξε το τέλος χρόνου… για τους ανασφάλιστους πολίτες.

Ετσι, όχι από την 1η Μαΐου, αλλά από την 1η Ιουνίου συνταγές για φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις θα δίνονται μόνο από γιατρούς του δημοσίου σε δομές του κράτους σε όσους είναι ανασφάλιστοι.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι χρόνια πάσχοντες, οι οποίοι θα χάσουν την άμεση πρόσβαση που είχαν παλιότερα στο σύστημα υγείας μέσω του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, πολλοί ανασφάλιστοι με εποχικές λοιμώξεις, οι οποίες θερίζουν αυτήν την εποχή, όπως λένε οι γιατροί, θα χάσουν την πρόσβασή τους σε αντιβιοτικά, αλλά και πολλά παιδιά στα τρέχοντα εμβόλια.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να εντάξει στις εξαιρέσεις τα παιδιά και εφήβους έως 18 ετών, αλλά και τους αιμοκαθαρόμενους και όσους αντιμετωπίζουν βαριές αναπηρίες. Ωστόσο, δεν φαίνεται να εξαιρούνται άνθρωποι με ψυχιατρικές παθήσεις, που χρειάζονται ψυχιατρικά φάρμακα και αγχολυτική αγωγή.

Σύμφωνα με το υπουργείο «μέχρι να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τις εν λόγω εξαιρέσεις, οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να απευθύνονται σε ιδιώτες ιατρούς για τη συνταγογράφησή τους.

Η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο από ιατρούς δημόσιων Νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα ισχύει από την 1η Ιουνίου».

Την ίδια ώρα στα εξωτερικά ιατρεία στο Αχιλλοπούλειο ήδη καταγράφεται αύξηση των ραντεβού κατά 30% συγκριτικά με την περίοδο της πανδημίας.

Οι υπάλληλοι της Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες για το πλαίσιο, στο οποίο πλέον θα προγραμματίζονται τα ραντεβού των ασθενών, για όσο χρονικό διάστημα κρατά η πανδημία του κορονοϊού.

Στον αριθμό των επισκέψεων μπαίνει «πλαφόν», ενώ προκειμένου να μην προκαλείται συνωστισμός έξω από τα ιατρεία, τα ραντεβού κλείνονται ανά μία τουλάχιστον ώρα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου