ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα για την ανακύκλωση ρούχων

ερευνα-για-την-ανακύκλωση-ρούχων-902991

Τι γίνεται με τα ρούχα, που πλέον δεν χρησιμοποιούνται; Υπάρχει ενημέρωση στους πολίτες για την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή τους; Υπάρχουν σημεία ανακύκλωσης ή καταλήγουν στα σκουπίδια μαζί με τα υπόλοιπα οικιακά απόβλητα; Μία ενδιαφέρουσα έρευνα, που μελετά αφενός τις καταναλωτικές συνήθειες και συμπεριφορές των Ελλήνων στον τομέα της ανακύκλωσης των ρούχων, αφετέρου θα αγγίξει και το επιχειρηματικό κομμάτι, τις επιχειρήσεις δηλαδή που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα, διενεργεί μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Ελευθερία Γιβροπούλου μεταπτυχιακή φοιτήτρια του διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στην «Επιχειρηματικότητα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εργαζόμενη στον Δήμο Βόλου, με την έρευνά της, που γίνεται στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας της, διερευνά έναν τομέα «αχαρτογράφητο» ακόμη στην Ελλάδα, που έχει σχέση με τη συμπεριφορά των καταναλωτών στην ανακύκλωση ρούχων. «Κλείνοντας τον κύκλο μετά τη χρήση και πριν τη διάθεση: Καταναλωτικές συνήθειες και επιχειρησιακά μοντέλα στην κυκλική μόδα», είναι ο τίτλος της έρευνας.

Σε άλλες χώρες, έρευνες έχουν δείξει ότι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι μεγάλη, από ρούχα που δεν επαναχρησιμοποιούνται και δεν ανακυκλώνονται και επιχειρείται να διαπιστωθεί τι ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η ίδια έχει δημιουργήσει ερωτηματολόγιο, που αποτελείται από 15 ερωτήσεις, το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν πολίτες από 15 έως 76 ετών, άνδρες και γυναίκες, προκειμένου να διαπιστωθεί τι γίνεται με τα ρούχα, που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, πώς διατίθενται, αν απορρίπτονται και κατά πόσο οι πολίτες είναι εξοικειωμένοι με την έννοια της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησής τους.

«Η έρευνα στοχεύει στην αποτύπωση των καταναλωτικών συνηθειών και συμπεριφορών των Ελλήνων σχετικά με τα μεταχειρισμένα ρούχα, αλλά και στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το πόσο ενημερωμένοι είναι αναφορικά με τους τρόπους και τα οφέλη της ανακύκλωσης για το περιβάλλον», εξηγεί η κ. Γιβροπούλου, η οποία διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση των πολιτών και φορέων για τον συγκεκριμένο τομέα ανακύκλωσης.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: Τι κάνετε τα ρούχα που δεν χρειάζεστε πια; Τα χαρίζετε, τα κρατάτε στην ντουλάπα σας για χρόνια ή μήπως τα πετάτε με τα υπόλοιπα σκουπίδια του νοικοκυριού σας; Είστε από τα άτομα που αγοράζουν ρούχα κάθε σεζόν ή δεν θυμάστε την τελευταία φορά που αγοράσατε καινούργια ρούχα; Είστε πρόθυμοι να υιοθετήσετε νέες συνήθειες στην καθημερινότητά σας που να είναι σύμφωνες με την κυκλική μόδα;

Ηδη το ερωτηματολόγιο βρίσκεται στον «αέρα» τις τελευταίες δέκα ημέρες και τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να εκδοθούν στις αρχές του ερχόμενου Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο https://forms.gle/hB3CyLLBuVyd8AsB8 και η συμπλήρωσή του γίνεται ανώνυμα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου