ΤΟΠΙΚΑ

«Εκανα μία απερίσκεπτη ενέργεια»

εκανα-μία-απερίσκεπτη-ενέργεια-902537

Με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ελεύθερος ο 51χρονος, που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα στα Πευκάκια, επειδή κατέγραφε με drone πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, που συμμετέχει στη διακλαδική άσκηση «Alexander the Great» στον Παγασητικό Κόλπο.

Ο 51χρονος, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατασκοπεία, απολογούμενος στον ανακριτή Βόλου είπε ότι είναι το χόμπι του να ασχολείται με συστήματα μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε πως απαγορευόταν η πτήση drone κοντά και πάνω από το «USS Arlington» και έκανε λόγο για μία ενέργεια από μέρους του, που έγινε από απερισκεψία.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της κατασκοπείας με βάση τα καταγγελλόμενα γεγονότα.

Μετά την απολογία του ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, με τους όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Επισημαίνεται ότι οι κάρτες sim από το κινητό του τηλέφωνο και το drone του κατηγορούμενου κατασχέθηκαν και εστάλησαν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για έρευνα.

Από τα μέχρι τώρα, πάντως, στοιχεία της προανάκρισης, δεν φαίνεται παρά να υπάρχει μόνο μία λήψη οπτικού υλικού, η οποία μάλιστα έγινε με ερασιτεχνικό χαρακτήρα.

Ο 51χρονος έχει σε βάρος του ποινική δίωξη για κατασκοπεία σε βαθμό κακουργήματος, η οποία τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα ετών. Ο ισχυρισμός ότι η εν λόγω κατηγορία δεν στοιχειοθετείται, που πρόβαλε η υπεράσπιση, θα εξεταστεί στο πλαίσιο της ανάκρισης.

Την περασμένη Τετάρτη στις 16:30 στο αμφίβιο πολεμικό πλοίο σήμανε συναγερμό, όταν έγινε αντιληπτή η πτήση drone. Εκείνη την ώρα το «USS Arlington» κατέπλεε στο εμπορικό λιμάνι του Βόλου και ήχησε συναγερμός, αφού παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος του πλοίου και ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

Αμεσα κινητοποιήθηκαν λιμενικοί με περιπολικά οχήματα για να εντοπίσουν τον χειριστή του συστήματος. Ο 51χρονος συνελήφθη στα Πευκάκια, κρατήθηκε και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Βόλου.

Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, το drone εκτελούσε πτήση σε μη εξουσιοδοτημένο χώρο, κατέγραφε οπτικό υλικό με βίντεο και έκανε λήψη φωτογραφιών.

Το «USS Arlington» (LPD-24), μια αποβάθρα αμφίβιων μεταφορών κατηγορίας Σαν Αντόνιο, είναι το τρίτο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, που πήρε το όνομά του από την κομητεία Αρλινγκτον της Βιρτζίνια, την τοποθεσία του Πενταγώνου και τον τόπο συντριβής της πτήσης 77 της American Airlines κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οπως και τα αδελφά του πλοία, «USS New York» και «Somerset», πήρε το όνομά του σε ανάμνηση των επιθέσεων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου