ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση τιμής για τον Μανώλη Γλέζο

εκδήλωση-τιμής-για-τον-μανώλη-γλέζο-901385

Χθες, Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, επέλεξε η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών να τιμήσει τη μνήμη του μεγάλου Ελληνα αγωνιστή, Μανώλη Γλέζου, με μία εκδήλωση που διοργανώθηκε με αφορμή την ονοματοθεσία της αίθουσας «Μ» στον θόλο του κτιρίου «Παπαστράτος» σε αίθουσα «Μανώλης Γλέζος».

Στη συγκεκριμένη αίθουσα έχει δημιουργηθεί βιβλιοθήκη στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου. Πρόκειται για βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει 400 τίτλους βιβλίων από την προσωπική συλλογή του. Ο Μανώλης Γλέζος είχε εκφράσει την επιθυμία να δωρίσει βιβλία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πρόκειται για βιβλία ιστορικά, παιδαγωγικά, που έχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη σχέση με το πρόγραμμα σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και κάποια βιβλία που έχει γράψει ο ίδιος.

Ο Μανώλης Γλέζος δεν πρόλαβε όσο ήταν εν ζωή να κάνει τη δωρεά, την οποία ανέλαβε η σύζυγός του, πριν έναν περίπου χρόνο, υλοποιώντας μία επιθυμία που είχε εκφράσει και στην ίδια.

Σημειώνεται ότι ο Μανώλης Γλέζος είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης τον Οκτώβριο του 2018 σε μεγάλη εκδήλωση που έγινε με αφορμή και τη συμπλήρωση 30 ετών λειτουργίας του τμήματος, αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Χθες, τέσσερα χρόνια μετά την αναγόρευση και δύο από τον θάνατο του μεγάλου αγωνιστή, η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αφορμή την ονοματοδοσία αίθουσας του παραλιακού συγκροτήματος σε αίθουσα «Μανώλης Γλέζος», πραγματοποίησε δημόσια ανοικτή εκδήλωση.

«Πριν από μερικά χρόνια, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε μία γενναία κίνηση, τίμησε τον Μανώλη Γλέζο με την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα. Με αυτή την κίνηση τίμησε επίσης και τον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, έναν χώρο κατεξοχήν δημοκρατικό που προσπαθεί διαχρονικά να εμφυσήσει στους νέους ανθρώπους ιδεώδη και το ήθος που συμπυκνώνεται στην πολιτική και πολιτειακή δράση του Μανώλη Γλέζου. Σήμερα (χθες), με μία ακόμη γενναία κίνησή του, τιμά ξανά τον Μανώλη Γλέζο, με αφορμή την ονοματοθεσία μιας αίθουσας που θα αποτελεί παρακαταθήκη για τους νέους που θα έρχονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και θα μαθαίνουν την ιστορία του ανθρώπου που τίμησε την Ελλάδα έως το τέλος της ζωής του», δήλωσε στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης, ο πρύτανης του Π.Θ., Ζήσης Μαμούρης, δίνοντας συγχαρητήρια στην Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών για την πρωτοβουλία που ανέλαβε, η οποία θα επικυρωθεί από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, στην ερχόμενη συνεδρίασή της εντός ημερών.

«Ο Μανώλης Γλέζος ήταν ένας άνθρωπος μοναδικός. Ο,τι και να κάνουμε είναι λίγο. Επιλέξαμε τη σημερινή (χθεσινή) ημέρα, μία ημέρα που και ο ίδιος θα ήθελε, την Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, για να κάνουμε την εκδήλωση με αφορμή την ονοματοθεσία της αίθουσας «Μ», σε αίθουσα «Μανώλης Γλέζος». Είμαι σίγουρος, πως, αν μας βλέπει από κάπου, θα χαμογελά», είπε από την πλευρά του ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Παναγιώτης Πολίτης.

Η εκδήλωση περιλάμβανε σύντομες ομιλίες, προβολή ντοκιμαντέρ, απαγγελία ποιημάτων, καθώς και μικρής διάρκειας συναυλία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ποιήματα του Μανώλη Γλέζου απήγγειλε ο συγγραφέας – ερευνητής Θωμάς Κοροβίνης, ο οποίος στο περιθώριο της εκδήλωσης μίλησε για έναν γενεαλογικό πατέρα της σύγχρονης ζωής, μία πολυσχιδή προσωπικότητα που άφησε το στίγμα του στη σύγχρονη ιστορία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου