ΤΟΠΙΚΑ

Νοικοκυριά με άδειες τσέπες

νοικοκυριά-με-άδειες-τσέπες-901355

Οι διαρκείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, που λίγο ακόμη και θα προσεγγίσουν τα 3 ευρώ στα νησιά των Σποράδων και τα 2,5 ευρώ στον Βόλο, καθώς επίσης και οι λογαριασμοί ρεύματος αδειάζουν τις τσέπες των νοικοκυριών.

Στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Λαρίσης και στο ειδικό τμήμα διακανονισμών καθημερινά συρρέουν πολίτες με τους λογαριασμούς στα χέρια, ζητώντας να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για τη ρύθμιση των οφειλών που έχουν καθυστερήσει να αποπληρώσουν.

Μπροστά στον κίνδυνο οικογένειες να βυθιστούν στα σκοτάδια, επιλέγουν κάθε μήνα να βάζουν ό,τι μπορούν περισσότερο σε χρήματα «έναντι», προκειμένου να αποφύγουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης.

Αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τους διακανονισμούς που έχουν προηγουμένως κάνει, αφού κάθε δεύτερο μήνα μαζί με τη δόση του διακανονισμού πρέπει να πληρώσουν και τον τρέχοντα λογαριασμό της ΔΕΗ, πράγμα πολύ δύσκολο μετά τις ανατιμήσεις και ελέω της ρήτρας αναπροσαρμογής που «εκτοξεύει» το τελικό ποσό σε υψηλά νούμερα.

Σε συνεργασία με την περιφερειακή διεύθυνση της Λαμίας για κοινωνικά περιστατικά γίνεται κάθε φορά προσπάθεια να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ενώ ενημερώνεται σχετικά και η κεντρική υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ.

Η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται σε όλους έχουν αφήσει αρκετούς λογαριασμούς απλήρωτους και έχουν πλέον ενταχθεί στην «καθολική υπηρεσία», γεγονός που σημαίνει ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν την «έξωση» από τη ΔΕΗ. Πρόκειται για περιπτώσεις νοικοκυριών που σπεύδουν να αναζητήσουν ιδιώτη πάροχο ηλεκτροδότησης.

Ψάχνουν αποκούμπι… στην Ενωση Καταναλωτών

Την ίδια ώρα πολλοί καταναλωτές ψάχνουν αποκούμπι… στην Ενωση Καταναλωτών Βόλου. Ζητούν ενημέρωση για το πλαίσιο με βάση το οποίο θα πάρουν πίσω τα χρήματα που πλήρωσαν επιπλέον στους λογαριασμούς.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αλέκος Κουτσελίνης, πρόεδρος της Ενωσης, εξήγησε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση είναι πολύπλοκα και πως οι πολίτες έχουν μπερδευτεί, αναμένοντας την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής αφενός, αφετέρου την επιστροφή χρημάτων.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα πρέπει ο μηχανισμός που ετοιμάζεται, ώστε να υποβάλουν τις αιτήσεις οι καταναλωτές για επιστροφή χρημάτων δεν θα πρέπει να παραπέμπει σε «Βαβέλ». «Πρέπει να μπορούν οι καταναλωτές μόνοι τους να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά. Αν είναι να πληρώσουν και λογιστή για να τους κάνει την αίτηση, δεν έχει νόημα. Δεν έχουν τη δυνατότητα τα νοικοκυριά να επωμιστούν ακόμη ένα οικονομικό βάρος», ανέφερε.

Ένα επιπλέον θέμα που έθεσε ο κ. Κουτσελίνης είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία ένας καταναλωτής θα πάρει πίσω 600 ευρώ για τις υπέρογκες χρεώσεις ρεύματος.

«Υπάρχουν καταναλωτές που για τη ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώθηκαν μέχρι και 2.000 ευρώ. Γιατί να πάρουν πίσω μόνο 600 ευρώ από τη στιγμή που η χρέωση ήταν αυθαίρετη;» αναρωτήθηκε.

Μονόδρομος η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Η Ενωση Καταναλωτών Βόλου δέχεται κατά ριπάς επίσης ερωτήματα καταναλωτών αναφορικά με το ράλι τιμών στα καύσιμα.

Ο κ. Κουτσελίνης εκτιμά πως η επιδότηση που δόθηκε δεν αποδίδει, καθώς αντιμετωπίζει αποσπασματικά το πρόβλημα.

Επίσης λέει ότι υπάρχουν πολλοί καταναλωτές που δεν υπέβαλαν αίτηση, μολονότι πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να την πάρουν. «Θεώρησαν ότι δεν έχει νόημα να πάρουν ελάχιστα ευρώ όταν το κόστος μετακίνησής του έχει πλέον εκτοξευθεί», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα είναι μονόδρομος, σε συνδυασμό με εντατικοποίηση των ελέγχων στα διυλιστήρια.

«Θα μπορούσε η μείωση να είναι προσωρινή μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη στην αγορά καυσίμων» παρατήρησε ο κ. Κουτσελίνης, προβλέποντας ότι αν μέσα στο καλοκαίρι δεν βρεθεί λύση να ομαλοποιηθεί η αγορά, θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου