ΤΟΠΙΚΑ

Εφτιαξαν φωλιές χελιδονιών

εφτιαξαν-φωλιές-χελιδονιών-901340

Φωλιές χελιδονιών από πηλό ανακατεμένο με μικρά κομμάτια ξερού χόρτου κατασκεύασαν μαθητές του Γυμνασίου Καναλίων, υπό τις οδηγίες στελεχών του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας. Οι μαθητές ακολούθησαν τον τρόπο των ίδιων των χελιδονιών για την κατασκευή των φωλιών για να τους προσφέρουν χώρο ξεκούρασης από το μεγάλο ταξίδι τους των 10.000 χλμ.

Με βασικά υλικά τον ενθουσιασμό και τον πηλό, που αντικαθιστά το χώμα που τα χελιδόνια δυσκολεύονται πλέον να βρουν στην πόλη, παιδιά και καθηγητές δημιούργησαν τις δικές τους φωλιές, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν στο σχολείο ή στο σπίτι.

Στην αρχή έγινε ενημερωτική παρουσίαση σε powerpoint από τους Γιάννη Βέργο, βιολόγο και Κωνσταντίνο Μάγγο, γεωπόνο-τεχνικό του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας για τα είδη των χελιδονιών και τις απειλές που αντιμετωπίζουν στο μακρύ μεταναστευτικό τους ταξίδι.

Στη συνέχεια στον προαύλειο χώρο του σχολείου στο μικρό θεατράκι επιδόθηκαν με ζήλο στην κατασκευή των φωλιών σύμφωνα με τις οδηγίες των εκπαιδευτών, να μοιάζει με μισή κούπα στο επάνω μέρος της οποίας υπάρχει μια μικρή είσοδος. Για κάθε φωλιά χρειάστηκε περίπου ένα κιλό πηλός.

Οι φωλιές τοποθετήθηκαν σε απάνεμα σημεία και μη προσβάσιμα σε ζώα. Οπως ενημερώθηκαν οι μαθητές, κατά την αναπαραγωγική διαδικασία των χελιδονιών και εφόσον υπάρχουν αβγά μέσα στη φωλιά η καταστροφή της αποτελεί αδίκημα και τιμωρείται με πρόστιμο.

«Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας για την τιμή που μας έκαναν να συνεργαστούμε, καθώς και για τις πολύτιμες συμβουλές τους στο παρελθόν, στη δημιουργία Φυτωρίου Βελανιδιάς, που σε μέλλοντα χρόνο θα μεταφυτευθεί στον σχολικό μας αύλειο χώρο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του σχολείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου