ΤΟΠΙΚΑ

Καρμανιόλα οι «τυφλές» διασταυρώσεις

καρμανιόλα-οι-τυφλές-διασταυρώσει-900433

«Τυφλές» διασταυρώσεις παντού στο κέντρο του Βόλου συνιστούν κίνδυνο ατυχημάτων για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν με τα οχήματά τους το οδικό δίκτυο της πόλης. Παρκαρισμένα οχήματα στις γωνίες των δρόμων μειώνουν την ορατότητα έως και 80%(!) , με αποτέλεσμα συχνά -πυκνά να προκαλούνται ατυχήματα, άλλες φορές υλικών ζημιών άλλες φορές πολύ πιο σοβαρά. Μελέτες μάλιστα έχουν καταδείξει ότι το 40% των ατυχημάτων συμβαίνει μέσα στις πόλεις.

Χθες το πρωί, ένα ακόμη τροχαίο ατύχημα, ευτυχώς μόνο υλικών ζημιών, σημειώθηκε στην Κ. Καρτάλη, στη συμβολή της με την οδό Μαγνήτων. Οδηγός ΙΧΕ αυτοκινήτου που κινούνταν από της Μαγνήτων, στην προσπάθειά του να διασχίσει την Κ. Καρτάλη, η οποία ήταν κατειλημμένη από παράνομα παρκαρισμένα οχήματα που έκοβαν την ορατότητα, συγκρούστηκε με διερχόμενο από την Κ. Καρτάλη όχημα.

Το ατύχημα έγινε σε ώρα αιχμής και υπήρξε αναστάτωση στην κυκλοφορία, που ήδη είναι επιβαρυμένη εξαιτίας και των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που σημειώνεται τροχαίο στην Κ. Καρτάλη, η οποία είναι μονίμως κατειλημμένη από παράνομα παρκαρισμένα οχήματα. Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν κινδυνεύσει ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Όπως είχε επισημάνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο παρελθόν, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Οδοποιίας και Οδικής Ασφάλειας του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Νίκος Ηλιού, σύμφωνα με μελέτη, το 40% των τροχαίων ατυχημάτων, κάποιες φορές και δυστυχήματα, συμβαίνουν μέσα στις πόλεις. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Το φαινόμενο οφείλεται σε κακές πρακτικές, όπως τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα στις γωνίες των διασταυρώσεων, ακόμη και οι κάδοι που «σπρώχνονται» στις γωνίες για να μην… ενοχλούν στο παρκάρισμα.

Πρόκειται για τις λεγόμενες «τυφλές διασταυρώσεις» μέσα στον Βόλο, κάτι που συμβαίνει παντού. Σε όλο το κέντρο της πόλης, το πρόβλημα είναι κοινό. Παράνομα παρκαρισμένα οχήματα σε οδικούς άξονες που απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση αλλά και παρκαρισμένα οχήματα σε αποστάσεις μικρότερες των πέντε μέτρων από τις γωνίες, μολονότι απαγορεύεται βάση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα «κόβουν» έως και 80% την ορατότητα των οδηγών στις διασταυρώσεις με αποτέλεσμα την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε οδικούς άξονες που χαρακτηρίζονται καρμανιόλα. Στην Πολυμέρη, την Αναλήψεως, τη 2ας Νοεμβρίου, στη Λαρίσης και Αθηνών, αλλά και σε δρόμους όπως η Ανθίμου Γαζή, η Γαλλίας και η Κωνσταντά, ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι πολύ υψηλός. Ιδίως στους τρεις τελευταίους δρόμους, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, λόγω της στενότητας του οδοστρώματος, του πάρκινγκ, παράνομου στις γωνίες και νόμιμου στο υπόλοιπο μήκος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου