Πλατφόρμα στην οποία θα δίνεται η δυνατότητα για ανώνυμες καταγγελίες για περιστατικά bullying στο σχολείο, είναι μία από τις πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη σχολική βία, του Υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, όμως δεν βγαίνουν στο σύνολό τους στην επιφάνεια, επειδή τα θύματα φοβούνται να καταγγείλουν σε βάρος τους περιστατικά.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 14χρονης μαθήτριας στο Γυμνάσιο Αργαλαστής, που ζούσε επί δύο χρόνια τον δικό της εφιάλτη. Επρεπε το σχολείο να γίνει μάρτυρας του ξυλοδαρμού της από συμμαθητές της και ένας από αυτούς να της σπάσει το δάχτυλο, πριν το θέμα γίνει γνωστό και αναληφθεί δράση για την προστασία της μαθήτριας της γ’ τάξης.
Για το περιστατικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, αλλά και προκαταρκτική έρευνα από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ενώ μετά την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές τάξεις από τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τους μαθητές παρακολουθούν κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι και επιπλέον έχουν ληφθεί μέτρα αυξημένης επιτήρησης, προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Ένας από τους κεντρικούς άξονες που περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου είναι η δημιουργία και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την κατάθεση ανώνυμων καταγγελιών για περιστατικά σχολικής βίας.
Την ενεργοποίηση του «εργαλείου» της ανώνυμης καταγγελίας από τους εκπαιδευτικούς και αλλαγές στο ποινολόγιο των μαθητών είχε προαναγγείλει η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως.
Το νέο νομικό πλαίσιο θα περιέχει αυστηρούς και συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας των σχολείων, οι οποίοι θα έχουν ως αποδέκτες τόσο τους εκπαιδευτικούς και μαθητές όσο και τους γονείς.
Σημειώνεται ότι το ποινολόγιο το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων για την αντιμετώπιση κάθε παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς μαθητών, προβλέπει:
- προφορική παρατήρηση,
- επίπληξη,
- αποβολή από τα μαθήματα μίας ημέρας,
- αποβολή από τα μαθήματα δύο ημερών,
- αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Η αποβολή μιας ή δύο ημερών επιβάλλεται εφόσον κρίνεται ότι τα παιδαγωγικά μέτρα ( προφορική παρατήρηση και επίπληξη),που έχουν προηγουμένως ήδη εφαρμοστεί δεν έχουν φέρει αλλαγή της στάσης του μαθητή ή αν πρόκειται για σοβαρή παρέκκλιση, έστω και μεμονωμένη.
Η ποινή της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος επιβάλλεται μόνο αν, επιπλέον των ανωτέρω, κρίνεται ότι δεν είναι δυνατή η επανόρθωση της παρέκκλισης εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ