ΤΟΠΙΚΑ

Στο Εντομολογικό Μουσείο Βόλου το Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης

στο-εντομολογικό-μουσείο-βόλου-το-ελλ-900025

Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου, που είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά εντομολογικά μουσεία στην Ευρώπη, επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κέντρου Παρατήρησης, μίας δομής που έχει σκοπό την παρατήρηση και καταγραφή του μικρόκοσμου και μακρόκοσμου.

Οι ιδρυτές του Ελληνικού Κέντρου Παρατήρησης Βασίλης Καραπαναγιωτίδης και Βασίλης Βακρατσάς ενημερώνουν μετά την επίσκεψη, ότι στο Εντομολογικό Μουσείο Βόλου εκτίθενται πάνω από 110.000 έντομα από 40.000 διαφορετικά είδη και φυλές.

Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου αποτελεί μια πολύχρονη ιδιωτική προσπάθεια που άρχισε σαν χόμπι του ιδρυτή κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων με τις πρώτες τεκμηριωμένες συλλήψεις νυκτόβιων λεπιδοπτέρων το 1958.

Το 1964 με την εισαγωγή του ιδρυτή στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή Αθηνών μπήκαν τα θεμέλια της επιστημονικής καταγραφής, κατάταξης και μελέτης των αποκτημάτων του μουσείου. Η διαμόρφωση του μουσείου ολοκληρώθηκε με την εξειδίκευση του Dr. Αθανασίου Κουτρούμπα στην φυσιολογία και συστηματική κατάταξη των εντόμων κατά τα έτη 1974-1978.

Το μουσείο διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα είδη και περιλαμβάνει σήμερα (2014) περίπου 100.000 έντομα διαφόρων τάξεων. Η πλειοψηφία των εντόμων που εκτίθενται στο μουσείο είναι πεταλούδες (λεπιδόπτερα) που ανήκουν σε περισσότερα από 40.000 είδη, υποείδη και φυλές. Ολα τα εκθέματα του μουσείου είναι ταξινομημένα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες της Συστηματικής Εντομολογίας και προέρχονται από όλες τις ηπείρους και έχουν συγκεντρωθεί από τον Dr. Αθανάσιο Κουτρούμπα κατά τη διάρκεια επιστημονικών εξορμήσεων που έχει ο ίδιος πραγματοποιήσει.

Είναι ανοικτό στο κοινό από το 1987 και δέχεται κατ’ έτος πάνω από 5.000 επισκέπτες. Παράλληλα πολλοί εντομολόγοι, Ελληνες και ξένοι, το επισκέπτονται για ενημέρωση και προσδιορισμό των ειδών. Πρόκειται για μια συστηματική εργασία η οποία με την επιστημονική κι αισθητική της αξία συμβάλλει στην προβολή της πόλης του Βόλου, στην επιμόρφωση των πολιτών της και αποτελεί πόλο έλξης για τον τουρισμό της περιοχής. Περιλαμβάνεται στο βιβλίο των μουσείων του δήμου Βόλου αλλά και στο βιβλίο των Ελληνικών Ρεκόρ.

Βρίσκεται στην Αρ. Ζάχου 98, ενώ οι επισκέψεις γίνονται μόνο με ραντεβού. Τηλ. 2421048556, 6945296129.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου