ΤΟΠΙΚΑ

Στοχεύουν ψηλά οι υποψήφιοι

στοχεύουν-ψηλά-οι-υποψήφιοι-899319

Ιατρική, Νομική και τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών βρίσκονται και φέτος στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, που ξεκινούν σήμερα. Στα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, στα οποία υποβλήθηκαν μέσω των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης της Μαγνησίας, οι υποψήφιοι αποκάλυψαν τα όνειρά τους που περνούν μέσα από περιζήτητες και με σταθερά υψηλές βάσεις σχολές και μόνο ο οικονομικός παράγοντας ενδέχεται να επηρεάσει τις επιλογές τους.

«Περιμένουμε κι εμείς με αγωνία τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, που από σήμερα θα δώσουν τη μάχη για την εισαγωγή τους στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Νάνος.

Σύμφωνα με τον κ. Νάνο, οι φετινοί υποψήφιοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την πρόκληση των εξετάσεων για πρώτη φορά στη λυκειακή τους ζωή, καθώς τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν είχαν δώσει καν προαγωγικές εξετάσεις. «Μέσα στην πανδημία δημιουργήθηκαν σοβαρά εκπαιδευτικά κενά, εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων και των φροντιστηρίων και των μαθημάτων που γίνονται εξ αποστάσεως», αναφέρει.

Μία ακόμη πρόκληση για τους υποψηφίους είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Νάνο, θα περιορίσει τον αριθμό των εισακτέων.

Κόντρα σε όλα αυτά οι υποψήφιοι πάντως ετοιμάζονται να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. «Στα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού που κάναμε το προηγούμενο διάστημα, οι υποψήφιοι ήταν ξεκάθαροι. Προτιμούν περιζήτητες σχολές, όπως Ιατρική, Νομική και Πολυτεχνικές και στοχεύουν ψηλά», αναφέρει ο κ. Νάνος. «Αν θα ακολουθήσουν τελικώς τα όνειρά τους είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις τους αλλά και από την οικονομική κατάσταση των οικογενειών που έχουν δεχθεί πρωτόγνωρο πλήγμα», προσθέτει ο ίδιος.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μαγνησίας, με την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, ετοιμάζει μεγάλη εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού για τους υποψηφίους της περιοχής.

Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος (Κ. Καρτάλη), πρόκειται να γίνει εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού με ομιλητή τον σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού, Στράτο Στρατηγάκη.

Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για τις σχολές ανά πεδίο, τις δυνατότητες που έχουν αποφοιτώντας από κάθε τμήμα, τις αλλαγές που ισχύουν φέτος, ενώ θα δοθούν συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου.

«Η σκέψη μου είναι μαζί σας»

Με αφορμή τη σημερινή πρεμιέρα των πανελλαδικών, ο κ. Νάνος απευθύνει μήνυμα προς τους υποψηφίους αναφέροντας τα εξής:

«Αγαπημένοι μας υποψήφιοι, αναμφίβολα οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μία από τις πρώτες μεγάλες μάχες που καλείστε να δώσετε στη ζωή σας, αλλά είναι και αφετηρία για οριοθέτηση νέων στόχων και ξεκίνημα νέων προσπαθειών. Αποτελούν ένα σημαντικό αγώνα στο στίβο των επιδιώξεων σας και η αισιοδοξία και η προσπάθεια σας, πρέπει να μας κάνει υπερήφανους και να μας δίνει ελπίδα για την επόμενη μέρα.

Πιστεύω απόλυτα στη δύναμη των νέων ανθρώπων και στην ικανότητά τους να πετύχουν αυτό που προσδοκούν. Κάθε αγώνας κερδίζεται όταν η προσπάθεια καταβάλλεται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Διανύσαμε όλοι μας μια δύσκολη σχολική χρονιά. Με πρωτόγνωρες συνθήκες αλλά με ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ μας. Με αρωγούς στην προσπάθεια σας τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, παρά τις δυσκολίες.

Χρειάζεται λοιπόν τώρα να οπλιστείτε με ηρεμία, ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση ώστε να προσπαθήσετε να αξιοποιήσετε τους κόπους και τις θυσίες τις δικές σας, των γονιών σας και των δασκάλων σας με στόχο να αποδώσετε το μέγιστο των δυνατοτήτων σας. Να γνωρίζετε ότι πραγματικός νικητής είναι η υπομονή και η αισιοδοξία. Εκείνος που επιμένει να μοχθεί και να αγωνίζεται συνεχώς για το καλύτερο, στο τέλος δικαιώνεται.

Εκφράζω την αμέριστη συμπαράσταση μου στις οικογένειες σας που ζουν πολύ έντονα τη συγκεκριμένη διαδικασία και αγωνιούν για το μέλλον σας. Να τους ευχηθώ υγεία και θετική σκέψη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας. Η πολύπλευρη στήριξη που σας παρέχουν είμαι σίγουρος ότι θα αποφέρει καρπούς στο μέλλον.

Αγαπητά μας παιδιά, συνεχίστε να διεκδικείτε τα όνειρά σας με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας και να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η επιτυχία δεν μετριέται απ’ αυτό που έχεις κατορθώσει, αλλά από την αντίσταση που συνάντησες και από το κουράγιο που έδειξες στη μάχη απέναντι σε αμέτρητες αντιξοότητες. Η σκέψη μου μαζί σας!».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου