ΤΟΠΙΚΑ

«Καζάνι» που βράζει το Πανεπιστήμιο

καζάνι-που-βράζει-το-πανεπιστήμιο-899307

«Για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια λειτουργίας, οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων δεν θα εκλέγονται, αλλά θα ορίζονται από τα μέλη συμβουλίου των ιδρυμάτων», αντιδρά ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε μία από τις βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Σήμερα, Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για το νομοσχέδιο, αποδελτίωση των επιπτώσεών του και να αποφασιστούν κινητοποιήσεις.

Οπως επισημαίνει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του, «το νομοσχέδιο στο σύνολό του αποτελεί ευθεία επίθεση στη δημοκρατική λειτουργία και το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, ενώ δεν παραλείπει να υποσκάπτει τα θεμέλια του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του. Ενδεικτικά μόνο, για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια λειτουργίας οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων δεν θα εκλέγονται αλλά θα ορίζονται από τα μέλη του συμβουλίου. Με τον τρόπο αυτό, η υπουργός πετυχαίνει άλλη μία πρωτιά, καθώς είναι ίσως η μόνη υπουργός Παιδείας, η οποία κατά τη διάρκεια της θητείας της θεσμοθετεί δύο φορές, δύο διαφορετικούς τρόπους ανάδειξης οργάνων διοίκησης, επί της ουσίας αναιρώντας τον ίδιο της τον εαυτό. Στο μόνο ίσως που παραμένει συνεπής είναι στην προώθηση των συμφερόντων των Κολλεγίων, στην ολοένα και μεγαλύτερη απεμπλοκή του Δημοσίου από τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας, καθώς και στην εμπέδωση της αστυνομοκρατίας εντός των πανεπιστημίων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου