ΤΟΠΙΚΑ

«Υστατο χαίρε» στον Βολιώτη συνθέτη

υστατο-χαίρε-στον-βολιώτη-συνθέτη-898857

Το «ύστατο χαίρε» στον Βολιώτη συνθέτη παγκοσμίου φήμης Βαγγέλη Παπαθανασίου απηύθυναν χθες στο Παρίσι η σύντροφος και ελάχιστοι φίλοι. Η κηδεία του μεγάλου μουσικού ήταν πολιτική, ενώ ακολούθησε η αποτέφρωσή του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του.

Στην ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου «Ευάγγελος Καλαφάτης και Συνεργάτες» που εκπροσωπεί την οικογένεια του συνθέτη επισημαίνονται τα εξής: «Σήμερα, 3 Ιουνίου 2022 και ώρα 13.30 έγινε στο κοιμητήριο Père Lachaise του Παρισιού, πολιτική κηδεία και εν συνεχεία αποτέφρωση του μεγάλου Έλληνα Βαγγέλη Παπαθανασίου, σε στενό κύκλο και με λιτή και απέριττη τελετή».

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε ένα CD με ανέκδοτη μουσική του συνθέτη.

Στην τελετή παραβρέθηκαν η επί 30 έτη σύντροφος του συνθέτη Λώρα Μεταξά και μέλη της οικογένειάς του. Επίσης, ο Ρομάν Πολάνσκι, ο Γιώργος Χωραφάς, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο θεωρητικός φυσικός και στέλεχος της NASA, Σκοτ Μπόλτον, η πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Αγλαϊα Μπαλτά και η πρώην βασίλισσα της Περσίας, Φαράχ Ντιμπά Παχλαβί.

Οι επικήδειοι ξεκίνησαν με ένα συγκινητικό μουσικό κομμάτι που έγραψε και ερμήνευσε ειδικά για την περίσταση ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. Αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και στο έργο του συνθέτη κατά σειρά ο νευροχειρουργός Χρήστος Τέγος, η Συντηρήτρια έργων τέχνης Αγγελική Μαχάον, ο γιατρός και ερευνητής Δημήτρης Σκόκος και τέλος ο δικηγόρος, εκπρόσωπος επί δεκαετίες και στενός φίλος του, Ευάγγελος Καλαφάτης, που ήταν ο μόνος που μίλησε στα ελληνικά.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακούστηκαν εμβληματικά μουσικά κομμάτια του συνθέτη – συγκεκριμένα το «Light and Shadow» από το «1492», ‘Eternal Alexander» από το «Alexander», το «One Alone» και «Love Theme» από το Blade Runner και το Prelude από το έργο «Voices».

Υπενθυμίζεται πως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά πέθανε στις 17 Μαΐου σε νοσοκομείο της Γαλλίας όπου νοσηλευόταν με κορονοϊό. Είχε γεννηθεί στην Αγριά Βόλου και από τεσσάρων χρόνων άρχισε να ασχολείται με τη μουσική.

Επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» το 1982. Επίσης επένδυσε μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου