ΤΟΠΙΚΑ

Delete σε χρέη 181.500 ευρώ από το Ειρηνοδικείο Βόλου

delete-σε-χρέη-181-500-ευρώ-από-το-ειρηνοδικείο-βό-8986

Εργαζόμενη μητέρα δύο ανήλικων τέκνων με χαμηλό εισόδημα απαλλάχτηκε από το σύνολο των οφειλών της

Τέλος στον εφιάλτη των χρεών, των προειδοποιήσεων με κατασχέσεις και στον φόβο για το αύριο που ξημερώνει για 42χρονη Βολιώτισσα, μητέρα δύο ανήλικων τέκνων, που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και αμείβεται με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Το Ειρηνοδικείο Βόλου έκανε αποδεκτή την ένταξή της στον νόμο Κατσέλη με οριστική απόφαση και την απάλλαξε από το σύνολο των χρεών της προς τις τράπεζες, ύψους 181.500 ευρώ, ορίζοντας μηδενικές μηνιαίες καταβολές προς τους πιστωτές της.

Κρίνοντας ότι έχει περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών της, προστάτευσε από πλειστηριασμό το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο, που έχει, ένα εξ αδιαιρέτου αγροτεμάχιο στη Νέα Ιωνία.

Η 42χρονη είδε τα εισοδήματά της να μεταβάλλονται ραγδαία λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και άλλων αστάθμητων παραγόντων, αφού ο γάμος της με τον πρώτο της σύζυγό λύθηκε.

Οταν ξέσπασε η οικονομική κρίση είχε χρέη δεκάδων χιλιάδων ευρώ προς τέσσερις τράπεζες. Το ετήσιο εισόδημά της έφθανε στις 15.849 ευρώ και του πρώην συζύγου της στις 16.853, έχοντας από κοινού μηνιαίο εισόδημα 2.725 ευρώ. Στην πορεία είδε τα πάντα να ανατρέπονται.

Το μηνιαίο εισόδημά της μειώθηκε στα 560 ευρώ, ενώ του δεύτερου συζύγου της είναι 536 ευρώ.

Η δικηγόρος της Κωνσταντίνα Ευσταθίου τονίζει ότι τα οικογενειακά της εισοδήματα δεν επαρκούν για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, καθώς είναι μητέρα δύο ανήλικων τέκνων και το συνολικό μηνιαίο εισόδημα της ίδιας και του δευτέρου συζύγου της ανέρχεται στο ποσό των 1.096 ευρώ.

«Αφού κλήθηκε από το Δικαστήριο, από το έτος 2017 άλλες τρεις φορές (τα έτη 2019, 2020 και 2021) ώστε να διαπιστωθεί ότι τα οικογενειακά της εισοδήματα δεν αυξήθηκαν, το Ειρηνοδικείο Βόλου αποφάνθηκε οριστικά ότι πρέπει να προσδιοριστούν μηδενικές καταβολές για την αιτούσα.

Η κρινόμενη αίτηση έγινε αποδεκτή ως βάσιμη κατ΄ ουσίαν και μετά την παρέλευση της πενταετίας θα επέλθει η οριστική απαλλαγή της αιτούσας από τα χρέη της έναντι των πιστωτών της (κατ΄ αρ. 11 παρ. 1 Ν. 3869/2010)», σημειώνει.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου

Αναλυτικά στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι «η αιτούσα περιήλθε σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής, εξαιτίας απρόβλεπτων γεγονότων, αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η δυσχερής οικονομική κατάσταση της αιτούσας διατηρείται ακόμη».

Προς επίρρωση το Ειρηνοδικείο Βόλου επικαλείται την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία για την κάλυψη των εύλογων δαπανών διαβίωσης δύο ενήλικων με τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους απαιτείται τουλάχιστον το ποσό των 1.347 ευρώ.

«Εφόσον δεν διαθέτει επαρκές εισόδημα για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών της οικογένειάς της, πρέπει κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 5 του νόμου 3869/10 να προσδιοριστούν μηδενικές καταβολές για χρονικό διάστημα ενός έτους από τη δημοσίευση της απόφασης», καταλήγει η απόφαση.

Αλλες γενναίες αποφάσεις

Επίσης, το Ειρηνοδικείο Βόλου απάλλαξε από χρέη ύψους 71.000 ευρώ άνεργη μητέρα ενός παιδιού, ενώ όρισε σε ιδιωτικό υπάλληλο με οφειλές σε τράπεζες 75.000 ευρώ να καταβάλλει επί τρία έτη 40 ευρώ κάθε μήνα και στη συνέχεια από αυτό το χρονικό διάστημα 199 ευρώ για 20 χρόνια. Ο ιδιωτικός υπάλληλος θα καταβάλλει συνολικό ποσό 49.524 ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου