ΤΟΠΙΚΑ

«Καμπάνα» με ονοματεπώνυμο σε βενζινάδικο στην Ν. Ιωνία

καμπάνα-με-ονοματεπώνυμο-σε-βενζιν-896198

«Καμπάνα» με… ονοματεπώνυμο ήχησε για πρατηριούχο υγρών καυσίμων στην περιοχή της Ν. Ιωνίας για νοθευμένα καύσιμα. Πρόκειται για πρατηριούχο, ο οποίος συνεργάζεται με εταιρεία, στην οποία λίγες ημέρες πριν είχε ανακοινωθεί η επιβολή προστίμου 130.000 ευρώ για την ίδια παράβαση. Το αξιοσημείωτο είναι ότι χρειάστηκε ένας χρόνος για την επιβολή του προστίμου και τη δημοσιοποίηση του ονόματος τόσο της πετρελαϊκής εταιρείας, όσο και του πρατηρίου που διέθεταν στην τοπική αγορά «μη κανονική» αμόλυβδη βενζίνη.

Οπως καταγράφεται στην πράξη επιβολής διοικητικού προστίμου, που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, ο έλεγχος είχε γίνει στις 28 Ιουνίου 2021 στο πρατήριο, το οποίο κατονομάζεται, όπως και ο επαγγελματίας.

Το δείγμα αμόλυβδης βενζίνης χαρακτηρίστηκε ως «μη κανονικό» καθώς, σύμφωνα με όσα καταγράφονται «περιέχει κινιζαρίνη 2,40 mg/l αντί του προβλεπομένου 3mg/l και έχει τάση ατμών 64,3 kpa αντί του μεγίστου επιτρεπομένου 60 kPa για τη βενζίνη με προδιαγραφές θερινής περιόδου». Στο δεύτερο δείγμα διαπιστώθηκε επίσης ότι «περιέχει κινιζαρίνη 2,29 mg/l αντί του προβλεπομένου 3mg/l και έχει τάση ατμών 67,7 kpa αντί του μεγίστου επιτρεπομένου 60 kPa για τη βενζίνη με προδιαγραφές θερινής περιόδου».

Σε βάρος του πρατηριούχου βεβαιώθηκε πρόστιμο 60.000 ευρώ. Αυτό όμως ανακοινώθηκε εφόσον τελεσιδίκησε, σχεδόν έναν χρόνο μετά. Οπως εξηγεί η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο πρατηριούχος δεν δέχθηκε ότι το δείγμα της αμόλυβδης βενζίνης ήταν μη κανονικό και αυτό στάλθηκε στο Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μη κανονικό του δείγματος αφορά την προμηθεύτρια εταιρεία και όχι τον πρατηριούχο, δεδομένου ότι τα ελεγχθέντα δείγματα βυτιοφόρου και πρατηρίου παρουσιάζουν τα ίδια συστατικά, κάτι που ερμηνεύεται ότι το καύσιμο που παρελήφθη από το διυλιστήριο είναι ακριβώς αυτό που διέθετε το πρατήριο, χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση.

Επρεπε να παρέλθουν τέσσερις μήνες σχεδόν μέχρι να βγει αποτέλεσμα και η γραφειοκρατία είχε… συνέχεια, με διαδικασίες προσφυγής, μέχρι το πρόστιμο να τελεσιδικήσει. Σχεδόν έναν χρόνο μετά έγινε γνωστό το όνομα της εταιρείας και του πρατηρίου που πουλούσαν «μη κανονική» βενζίνη…

«Θέλουμε κάθαρση»

Η πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας, Βάσω Κοντοχρήστου, ζητεί «κάθαρση στον κλάδο», ιδίως σε εποχές που το ράλι ανόδου της τιμής των καυσίμων συνεχίζεται.

«Καταδικάζουμε κάθε περιστατικό νοθείας, λαθρεμπορίας και απάτης στον χώρο των καυσίμων και ζητούμε οι υπαίτιοι να τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών για να υπάρχει κάθαρση στον χώρο. Προτρέπουμε επίσης τους καταναλωτές, κάθε φορά που γεμίζουν το ρεζερζουάρ, να μηδενίζουν το κοντέρ και να συγκρίνουν πόσα χιλιόμετρα έχουν κάνει, απομονώνοντας και οι ίδιοι τυχόν κακούς επαγγελματίες», σημειώνει η κ. Κοντοχρήστου.

Παράγοντες πάντως της αγοράς σημειώνουν ότι τα νοθευμένα καύσιμα δεν βγάζουν απλώς λιγότερα χιλιόμετρα, κάνοντας κακό στην τσέπη των καταναλωτών. Προκαλούν και φθορές στον κινητήρα των οχημάτων, με αποτέλεσμα καταναλωτές να πιστεύουν ότι βάζουν φθηνή βενζίνη αλλά να πληρώνουν τεράστιο κόστος στα συνεργεία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου