ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση για τον κορυφαίο Βολιώτη αρχιτέκτονα Αργη Φιλιππίδη

εκδήλωση-για-τον-κορυφαίο-βολιώτη-αρχ-896194

Το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου, η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου και η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν συμβολικό αφιέρωμα στο έργο και την προσφορά του κορυφαίου Βολιώτη αρχιτέκτονα, Αργη Φ. Φιλιππίδη (1924-2012), με αφορμή την 10η επέτειο από τον θάνατό του.

Ο Αργης Φιλιππίδης, γόνος της ομώνυμης ιστορικής οικογένειας των Δανιήλ και Αργυρίου Φιλιππίδη, σημαντικών μορφών του νεοελληνικού διαφωτισμού από τις Μηλιές του Πηλίου, υπήρξε, κατά κοινή ομολογία, ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας και ένας τίμιος πολιτικός, με προσφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κοινοβούλιο.

Διατέλεσε βουλευτής με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις και αργότερα με τη Νέα Δημοκρατία. Ήταν ένας από τους ιδρυτές της Πανελλήνιας Αρχιτεκτονικής Εταιρείας.

Η ανοικτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, απόψε, Τετάρτη 15 Ιουνίου και ώρα 20.30, στον κήπο του Ξενία Βόλου (σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μεταφερθεί εντός του Ξενία).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, εκτός από τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των διοργανωτών, περιλαμβάνει παρουσίαση του έργου του από τον Κώστα Αδαμάκη, Phd αρχιτέκτονα μηχανικό, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Επάγγελμα Αρχιτέκτων: H περίπτωση του Άργη Φιλιππίδη».

Παρέμβαση θα κάνει από μέρους της οικογένεια ο εγγονός του τιμώμενου, Φίλιππος Κ. Φιλιππίδης, αρχιτέκτων, Master of Science του Columbia University.

Ο Αργης Φιλιππίδης έχει να επιδείξει πλούσιο έργο στο ενεργητικό του, επί αρκετές δεκαετίες στην Αθήνα, τον Βόλο και το αγαπημένο του Πήλιο, όπου δραστηριοποιήθηκε. Στον Βόλο, μεταξύ άλλων, σχεδίασε το σπίτι του Κίτσου Μακρή-σήμερα Λαογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Ασκληπιείον Άνω Βόλου, Αργ. Μπισακός – Αθ. Κυριάκος Α.Ε., την Εργατική Εστία Βόλου, πολλές αστικές κατοικίες, πέντε τουλάχιστον πολυκατοικίες και άλλα.

Στην Αθήνα επίσης πολύ γνωστό είναι το έργο του κυρίως από την ενασχόλησή του στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.

Ηταν από τους λίγους που ασχολήθηκαν και προέβαλαν με σεβασμό την αρχιτεκτονική του βουνού των Κενταύρων.

Αρχιτεκτονήματά του υπάρχουν διάσπαρτα σχεδόν σ’ ολόκληρο το Πήλιο, με επίκεντρο την ιδιαίτερή του πατρίδα, τις Μηλιές, όπως το Λαογραφικό -Ιστορικό Μουσείο, το Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο, η περίφημη Βιβλιοθήκη Μηλεών «Ψυχής Άκος», οι εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Γεωργίου, το Γυμνάσιο Μηλεών, κατοικίες και πολλές άλλες εξοχικές σε πολλά πηλιορείτικα χωριά, που συγκροτούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Ξεχωριστό ήταν επίσης ήταν το ξενοδοχείο «Αλόη», το οποίο σχεδίασε στη δεκαετία του 1960 στον Άη Γιάννη Πηλίου σ’ ένα αρμονικό συνδυασμό ανέσεων και πηλιορείτικου στιλ, ένα εξαίσιο αρχιτεκτόνημα που το χαρακτηρίζει το ρόμπολο, το γνωστό κόκκινο ξύλο της Πίνδου.

Υπήρξε άριστος στη δουλειά του και με πρωτοποριακές ιδέες, ενώ τα έργα του μαρτυρούν την πρωτοπορία της σκέψης του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου