ΤΟΠΙΚΑ

Αντιμέτωποι με κυρώσεις εκπαιδευτικοί;

αντιμέτωποι-με-κυρώσεις-εκπαιδευτικ-891972

Στοιχεία από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης Μαγνησίας ζήτησε το Υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία και εκπαιδευτικούς, που δεν συμμετείχαν στις υποχρεωτικές πανελλαδικού τύπου εξετάσεις PISA, που επρόκειτο να διενεργηθούν χθες σε συνολικά 600 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα. Δύο δημοτικά σχολεία της περιοχής δεν συμμετείχαν στις εξετάσεις και από το Υπουργείο ζητήθηκε αναφορά.

Η ελληνική PISA είναι πρόγραμμα για τη διεθνή αξιολόγηση μαθητών, που έγινε για πρώτη φορά φέτος στη χώρα. Τελειόφοιτοι μαθητές από 300 δημοτικά και ισάριθμα γυμνάσια εξετάστηκαν στα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας και των μαθηματικών προκειμένου να διαπιστωθεί το γνωσιακό τους επίπεδο και κατά πόσο ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα, με την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για πανελλαδικού τύπου εξετάσεις, η συμμετοχή στις οποίες είναι ανώνυμη και υποχρεωτική.

Από τη Μαγνησία υποχρεωτικά μέρος στις εξετάσεις θα λάμβαναν μαθητές από 11 δημοτικά σχολεία και συγκεκριμένα τα:

3ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου,

14ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου,

1ο Δημοτικό Σχολείο Μηλεών,

1ο Δημοτικό Σχολείο Σκοπέλου,

1ο Δημοτικό Σχολείο Αισωνίας- Διμηνίου,

3ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς- Δράκειας,

Δημοτικό Σχολείο Αχιλλείου,

2ο Δημοτικό Σχολείο Καλών Νερών-Μηλεών,

2ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς,

Δημοτικό Σχολείο Αφετών και

2ο Δημοτικός Σχολείο Φερών-Βελεστίνου.

Επιπλέον, συμμετείχαν μαθητές πέντε γυμνασίων, των 3ου και 4ου Ν. Ιωνίας, Καναλίων, Τσαγκαράδας και Σούρπης.

Ωστόσο, οι εξετάσεις συνάντησαν αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς που μιλούν για απόπειρα του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε κατηγοριοποίηση των σχολείων. Μάλιστα οι δύο ομοσπονδίες εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ είχαν προκηρύξει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για «να ακυρωθούν στην πράξη οι εξετάσεις».

Το Υπουργείο Παιδείας προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών, η οποία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. Προχθές το βράδυ οι δύο διευθύνσεις εκπαίδευσης στη Μαγνησία παρέλαβαν υπηρεσιακώς την απόφαση του δικαστηρίου.

Την ίδια ώρα με την έκδοση της απόφασης, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να καλύψει τους εκπαιδευτικούς, προκηρύσσοντας τρίωρη στάση εργασίας.

Σε αυτή συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από ένα δημοτικό σχολείο του Βόλου, στο οποίο δεν διενεργήθηκαν οι εξετάσεις PISA. Εξετάσεις όμως δεν έγιναν και σε δημοτικό σχολείο των Μηλεών λόγω… covid-19. Στο δεύτερο αυτό σχολείο νόσησαν από κορονοϊό οι 8 από τους 14 συνολικά μαθητές του τμήματος της ε’ και στ’ τάξης που λειτουργούν μαζί και ανεστάλη η λειτουργία του.

Από το σύνολο των 11 δημοτικών σχολείων, στις εξετάσεις έλαβαν μέρος τα εννέα, στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες οι εξετάσεις έγιναν κανονικά και στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν τα μαθήματά τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου