ΤΟΠΙΚΑ

Μήνυμα Αλ. Μεϊκόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

μήνυμα-αλ-μεϊκόπουλου-για-την-παγκόσμ-891836

Μήνυμα σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία έστειλε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, τονίζοντας ως κοινωνία και χώρα μόνο κέρδος μπορούμε να αποκομίσουμε από την ένταξη ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία.

«Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Ημέρα ευαισθητοποίησης και διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων, που για χρόνια παραμένουν αιτήματα των ανθρώπων με αναπηρία για να ενταχθούν πραγματικά στην καθημερινή και συλλογική ζωή του τόπου. Συνάμα, μια ευκαιρία να κάνουμε μια παύση και να δούμε τι τελικά έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι βήματα πρέπει να γίνουν από δω και πέρα.

Οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα αποτελούν το 10% του πληθυσμού. Μένουν στη γειτονιά μας, περνούν από δίπλα μας στο δρόμο, κάθονται στο διπλανό τραπέζι. Αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνικά καταπιεσμένη ομάδα έχοντας υποστεί διακρίσεις, αποκλεισμό από την ισότιμη εκπαίδευση, εργασία, συμμετοχή στα κοινά, και αποξένωση.

Για όλα όσα θεωρούμε αυτονόητα, οι άνθρωποι αυτοί χρειάζεται να δίνουν καθημερινά μάχες προκειμένου να αντιπαλέψουν τα στερεότυπα, τη μη προσβασιμότητα και το αφιλόξενο για αυτούς περιβάλλον που δημιούργησαν η έλλειψη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και η μη ανάληψη πρωτοβουλιών που θα έχουν συνέπεια και συνέχεια στο χρόνο. Υπάρχει δρόμος ακόμα να διανυθεί για την επίτευξη της ορατότητας και της ουσιαστικής συμπερίληψης που θα βελτιώσει τις ζωές των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Δρόμος που μπορεί να διανυθεί με ουσιαστικά, όχι επικοινωνιακά βήματα.

Ο χειμώνας αυτός με την ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους πλήττει τους ανάπηρους συμπολίτες μας, ενώ την ίδια στιγμή τα αναπηρικά επιδόματα παραμένουν «καθηλωμένα» στα ίδια ποσά από το 2011, παρότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. έβαλε στο επίκεντρο του προγράμματός του την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των πολιτών ΑμεΑ προτείνοντας την αύξηση στο αναπηρικό επίδομα κατά 20% και άλλες πρωτοβουλίες διευκόλυνσης της καθημερινότητας των ΑμεΑ, όπως ο προσωπικός φροντιστής ή βοηθός για 70.000 άτομα, εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κ.α.) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις, και τη διευκόλυνση της επικοινωνίας τους με το Δημόσιο απλοποιώντας και μειώνοντας την περιττή γραφειοκρατία.

Σαν κοινωνία, σαν χώρα έχουμε μόνο να κερδίσουμε από την ουσιαστική ένταξη των ατόμων με αναπηρία εστιάζοντας, όχι στην αναπηρία, αλλά στις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητές τους να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της ζωής παραδίδοντας μαθήματα δύναμης και θάρρους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου