ΤΟΠΙΚΑ

Ισόβια και οκτώ χρόνια για φόνο για το περιστατικό στη Σούρπη

ισόβια-και-οκτώ-χρόνια-για-φόνο-για-το-π-891573

Ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και κάθειρξη οκτώ ετών επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας σε 37χρονο υπήκοο Αλβανίας για τη δολοφονία που διαπράχτηκε τον Μάιο του 2005 στη Σούρπη, με θύμα 18χρονο ομοεθνή του.

Ο άτυχος άνδρας είχε βρεθεί νεκρός στη θέση Σταυρός και η σορός του έφερε χτυπήματα από μαχαίρι μήκους λάμας 17 εκατοστών στην πλάτη και στον θώρακα.

Η αστυνομική έρευνα είχε οδηγήσει στον κατηγορούμενο, ο οποίος προανακριτικά διαπιστώθηκε ότι σκότωσε τον ομοεθνή του για να τον ληστέψει, καθώς μετά τον φόνο του άρπαξε από το πορτοφόλι 600 ευρώ.

Το δικαστήριο διατήρησε την πρωτόδικη κάθειρξη που του είχε επιβληθεί χωρίς να αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στον δράστη, ούτε αυτό της μετεφηβικής ηλικίας, καθώς όταν συνέβη το έγκλημα, ο καταδικασθείς ήταν 20 ετών.

Ο δράστης, ο οποίος κρατείται στις δικαστικές φυλακές Λάρισας, ήταν «παρών» στο δικαστήριο. Ισχυρίστηκε ότι η ανθρωποκτονία τελέστηκε σε μία στιγμή έντασης, ενώ οι δύο άνδρες ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Υποστήριξε ότι η ένταση δημιουργήθηκε για ασήμαντη αφορμή, επειδή το θύμα ήθελε να οδηγήσει το αυτοκίνητο του και ο ίδιος δεν του το έδινε. Παραδέχτηκε τον φόνο, όμως, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το κίνητρο ήταν η ληστεία.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Παναγιώτης Κοραντζόπουλος ζήτησε από το δικαστήριο να καταδικασθεί για την ανθρωποκτονία, αλλά να αθωωθεί για τη ληστεία και να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Εντούτοις, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας διατήρησε την κάθειρξη που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο στον πρώτο βαθμό, με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς δύο ένορκοι διαφώνησαν.

Να επισημανθεί ότι από την πλευρά του θύματος, δεν υπήρξε κανένας μάρτυρας για να καταθέσει στο δικαστήριο.

Ο καταδικασθείς έχει εκτίσει κάθειρξη 13,6 ετών με απόφαση αλβανικού δικαστηρίου, καθώς μετά την ανθρωποκτονία διέφυγε στην πατρίδα του.

Μετά την αποφυλάκισή του συνελήφθη στη Σερβία σε εκτέλεση εντάλματος του Πρωτοδικείου Βόλου.

Παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές τον Απρίλιο του 2021 και στις 9 Νοεμβρίου του ιδίου έτους δικάστηκε σε πρώτο βαθμό και καταδικάστηκε.

Κατ’ ουσίαν, όπως επισημάνθηκε, θα παραμείνει κρατούμενος στις φυλακές για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής και την κάθειρξη των 8 ετών για τη ληστεία.

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου