ΤΟΠΙΚΑ

Λουκέτα και πορεία στον Βόλο για τον Α. Γρηγορόπουλο

λουκέτα-και-πορεία-στον-βόλο-για-τον-α-890506

Με λουκέτα στις σχολικές αυλόπορτες τίμησαν για μία ακόμη χρονιά τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου μαθητές της Μαγνησίας. Χθες, παραμονή της συμπλήρωσης 14 χρόνων από τη δολοφονία του μαθητή, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, μαθητές έξι σχολείων της περιοχής προχώρησαν σε καταλήψεις.

Πρόκειται για τα 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας κα 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, που παρέμειναν κλειστά. Σήμερα, ανήμερα της επετείου, τα σχολεία του Βόλου ούτως ή άλλως δεν θα λειτουργήσουν λόγω της τοπικής Αργίας για τον Πολιούχο Αγιο Νικόλαο.

Μαθητές αναμένεται σήμερα να συμμετέχουν και στην πορεία που διοργανώνουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες», το σύνθημα της κινητοποίησης που θα ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα, από το κτίριο Παπαστράτος και θα κινηθεί σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ηδη τη συμμετοχή τους στη φοιτητική κινητοποίηση έχουν δηλώσει τα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μάλιστα, χθες το απόγευμα, με πρωτοβουλία του φοιτητικού συλλόγου Αρχιτεκτόνων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την επέτειο των 14 ετών από τη δολοφονία του μαθητή. Φοιτητές αναφέρθηκαν στα γεγονότα, στην εξέγερση που σηματοδότησαν, ενώ συνέδεσαν το τότε με το σήμερα, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό με μαθητή Ρομά.

Φέτος, η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θα τιμηθεί με φόντο το νέο συμβάν με θύμα νεαρό Ρομά στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Στη φοιτητική πορεία θα δώσει το «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, ο οποίος απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις στον Βόλο για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση αναφέρει:

«Το περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού από σφαίρα αστυνομικού ενός δεκαεξάχρονου στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζει, δυστυχώς, με τον πιο δραματικό τρόπο πως η κρατική βία και αυθαιρεσία, η οποία στον παροξυσμό της έχει οδηγήσει σε πολλά παρόμοια περιστατικά, αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα .

Δεν πρόκειται για μια κακιά στιγμή αλλά για συστημική βία και αυθαιρεσία της αστυνομίας με κυβερνητική -τουλάχιστον- ανοχή, αν κρίνουμε από την προσπάθεια να μην αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Σαμπάνη, ενός άλλου νεαρού ρομά που δολοφονήθηκε στον Πειραιά από αστυνομικούς.

Το περιστατικά ακραίας κρατικής βίας έχουν διογκωθεί στη διάρκεια των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, δομικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι η έξαρση της κρατικής καταστολής και το φιλικό κλείσιμο του ματιού, συχνά και η ανοικτή ενθάρρυνση, σε φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Έγκαιρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προειδοποιήσει για τη διολίσθηση αυτή. Το ίδιο και οι σχετικοί φορείς αλλά και ο καθηγητής κ. Αλεβιζάτος, τοποθετημένος από τον ίδιο το κ. Μητσοτάκη, έκαναν αυστηρές επισημάνσεις για τα φαινόμενα αυτά.

Το αίτημα του εκδημοκρατισμού των σωμάτων ασφαλείας και η καταγγελία του κρατικού αυταρχισμού ο οποίος συχνά οδηγεί σε δολοφονίες, συνιστούν διαχρονικά στοιχεία της αντίληψης των προοδευτικών πολιτών της χώρας μας.

Τιμούμε την μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου και όλων των θυμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση του χθεσινού περιστατικού στην Θεσσαλονίκη και την παραδειγματική τιμωρία του, ή των υπαιτίων».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου