ΤΟΠΙΚΑ

«Ανάσα ζωής» σε 235 καρδιοπαθείς από το αιμοδυναμικό

ανάσα-ζωής-σε-235-καρδιοπαθείς-από-το-α-889803

Ως προς τη σκοπιμότητα λειτουργίας του, ολοένα και πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Βόλου και το έργο που έχει επιτελέσει μέσα σε ελάχιστους μήνες λειτουργίας. Από τις 26 Ιουλίου έως 30 Νοεμβρίου 235 συμπολίτες υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία, ενώ παράλληλα έχουν γίνει 64 αγγειοπλαστικές (τοποθέτηση stent).

Πρόκειται για μία δομή την οποία, η τοπική κοινωνία και οι υγειονομικές αρχές διεκδικούσαν χρόνια ολόκληρα, προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία καρδιοπαθών.

Τώρα όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα καρδιολογικής φύσεως και πρέπει να κάνουν την ειδική εξέταση, ή να υποβληθούν σε συγκεκριμένη επεμβατική διαδικασία, παραμένουν στην πόλη. Δεν διακινδυνεύουν να μην προλάβουν να εξεταστούν εγκαίρως και παράλληλα απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας μέσα στο Αχιλλοπούλειο.

Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι μετά από έμφραγμα ή κάποια άλλη καρδιακή δυσλειτουργία οι ασθενείς μεταφέρονταν στα Τρίκαλα, ή τη Λάρισα. Πολλές φορές με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους και με τους συγγενείς πριν προλάβουν να αντιδράσουν, να βρίσκονται ουσιαστικά προ τετελεσμένου αναφορικά με τη διακομιδή τους.

Υπολογίζεται πως από τους 800 περίπου ασθενείς με έμφραγμα που ετησίως προσέρχονται στο Νοσοκομείο Βόλου, 300 και πλέον μετακινούνταν σε άλλη μονάδα για να υποβληθούν σε στεφανιογραφία. Σε όλα αυτά μπήκε ένα τέλος, στις 26 Ιουλίου, όποτε και λειτούργησε για πρώτη μέρα το Αιμοδυναμικό Κέντρο, υπό την διεύθυνση του Αντώνη Ντάτσιου, καρδιολόγου, ειδικευμένου στην επεμβατική καρδιολογική, σε συνεργασία πάντα με τον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝΒ Βασίλη Σαράκη και του καρδιολόγου Θέμη Κυρλίδη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους βηματοδότες και άμεσα ολοκληρώνει την εκπαίδευσή του και στις στεφανιογραφίες.

Τα στοιχεία για στεφανιογραφίες- αγγειοπλαστικές

Από τις 26 Ιουλίου μέχρι τέλος Νοεμβρίου η κίνηση στο Αιμοδυναμικό είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Τα αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τον απολογισμό της διοίκησης, δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 235 στεφανιογραφίες σε 184 άνδρες και 51 γυναίκες ,με μέσο όρο ηλικίας τα 63,93 έτη. Επίσης, διενεργήθηκαν 64 αγγειοπλαστικές σε 54 άνδρες και 10 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 65,73 έτη, καθώς και μία λιθοτριψία- ενδοστεφανιαία, μία μέτρηση στεφανιαίας- εφεδρείας ροής και μία μέτρηση στεφανιαίας- ενδοστεφανιαίος υπέρηχος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου