ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς καθαριότητα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

χωρίς-καθαριότητα-το-πανεπιστήμιο-θε-888741

Χωρίς προσωπικό καθαριότητας έμεινε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από την 3η Αυγούστου όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Συνεργασία.

Μέσα στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για εργολαβικές σχέσεις μέσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα σύμφωνα με τις οποίες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απέλυσε τις καθαρίστριες που είχε για να απευθυνθούν σε εργολάβους.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

«Σήμερα, στον 21ο αιώνα, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, για άλλη μία φορά, το Πανεπιστήμιό μας έμεινε χωρίς προσωπικό καθαριότητας καθώς στις 3/8 σταμάτησαν ξαφνικά τις καθαρίστριες από τις εργασίες τους. Και απ’ ότι μαθαίνουμε, μπορεί μέχρι και τον Σεπτέμβρη, να είμαστε χωρίς καθαριότητα. Σημειώνεται ότι οι καθαρίστριες δούλευαν στο Πανεπιστήμιο μέσω εργολάβου.

Αυτή η επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στις πολιτικές που μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις, επεκτείνουν τις ελαστικές και εργολαβικές-δουλεμπορικές σχέσεις εργασίας μέσα στα ιδρύματα. Πολιτικές που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφαρμόζονται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και ακολουθούν πιστά οι διοικήσεις των ιδρυμάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση ενήργησε και η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όταν το Δεκέμβριο του 2019 απόλυσε 30 καθαρίστριες, με πολυετή προϋπηρεσία στο Πανεπιστήμιο, για να παραχωρήσει την καθαριότητα σε εργολάβους και να βιώνουμε σήμερα αυτή τη βαρβαρότητα με νέες απολύσεις και χώρους χωρίς υγιεινή και ασφάλεια για τα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας, σε μια περίοδο μάλιστα που η διασπορά του κορονοϊού είναι σε έξαρση.

Η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται βέβαια με ευχολόγια ούτε με ξέπλυμα της Διοίκησης από τις ευθύνες της εκδίδοντας ανακοινώσεις που μοιάζουν περισσότερο με δελτία τύπου της πρυτανείας παρά με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων όπως έκανε πρόσφατα η πλειοψηφία στο ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Και σίγουρα δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος μόνο ένας νόμος όπως ο νόμος έκτρωμα 4957/2022 της ΝΔ ενάντια στον οποίο πρόσφατα απεργήσαμε. Αφού και πριν απ’ αυτόν το νόμο είχαμε ξανά αντίστοιχες απολύσεις, και εδώ στο ΠΘ αλλά και σε άλλα ιδρύματα.

Η λύση βρίσκεται στην αγωνιστική συστράτευση, όχι μόνο του διοικητικού προσωπικού αλλά σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας μαζί με άλλους κλάδους εργαζομένων, ενάντια στις πολιτικές που φέρνουν τους εργολάβους ιδιωτικοποιώντας ζωτικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων. Να παλέψουμε από κοινού για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι για να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό καθαριότητας με πλήρες ωράριο και να σταματήσει άμεσα αυτή η αθλιότητα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου