ΤΟΠΙΚΑ

Νέες «γενιές» κόκκινων δανείων

νέες-γενιές-κόκκινων-δανείων-888512

«Καμπανάκι» για τον ορατό πλέον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων χτυπά η Ενωση Καταναλωτών Βόλου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Αλέκο Κουτσελίνη, ήδη έχουν προγραμματιστεί 38.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κι αυτή είναι μόνο η αρχή. Πληθωρισμός και αύξηση επιτοκίων δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η αντίστροφη μέτρηση για τα νοικοκυριά φαίνεται ότι ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και δανειολήπτες άρχισαν να λαμβάνουν τα πρώτα ειδοποιητήρια για την αύξηση των επιτοκίων των δανείων τους.

Ο ένας μετά τον άλλο, Βολιώτες δανειολήπτες είδαν τις δόσεις του στεγαστικού τους να αυξάνονται από μερικά ευρώ έως και δεκάδες ευρώ επιπλέον και αυτό επαναλήφθηκε τους επόμενους μήνες, οπότε και τα επιτόκια αυξήθηκαν άλλες δύο φορές.

Οπως είναι γνωστό, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έγινε αύξηση των επιτοκίων έως και 40 μονάδες στα στεγαστικά δάνεια που χορηγούνται με σταθερό επιτόκιο. Η αύξηση του επιτοκίου του ευρώ εμφανίστηκε στις δόσεις του Σεπτεμβρίου και δεν αφορά μόνο σε δάνεια συνδεδεμένα με σταθερό επιτόκιο, αλλά και σε δάνεια με κυμαινόμενο.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, οδηγούν σε νέα… κόκκινα δάνεια. «Η ακρίβεια μείωσε τα εισοδήματα κατά 10% σχεδόν, όσο είναι ο μέσος όρος του πληθωρισμού. Αυτό σε συνδυασμό με τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, δημιουργεί πρόβλημα ακόμη και σε συνεπείς καταναλωτές να καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων τους. Φοβόμαστε ότι έρχεται δεύτερη γενιά υπερχρεωμένων νοικοκυριών», σημειώνει ο κ. Κουτσελίνης.

«Όλα οδηγούν σε νέα γενιά κόκκινων δανείων. Ακρίβεια, ενεργειακή κρίση και αύξηση επιτοκίων, δεν αφήνουν περιθώρια στους καταναλωτές να ανταποκριθούν με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους. Αυτά τα μηνύματα λαμβάνουμε από τους πολίτες», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον νέο πονοκέφαλο που δημιουργούν στους καταναλωτές, οι funds, οι εταιρείες διαχείρισης. «Τέτοιες εταιρείες έχουν αγοράσει δάνεια, ακόμη και εξυπηρετούμενα, από τράπεζες και ασκούν πιέσεις στους καταναλωτές για την άμεση αποπληρωμή τους. Οι ιδιώτες δεν έχουν κανένα ενδοιασμό. Πιέζουν ασφυκτικά και απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, προκειμένου να εισπράξουν. Ηδη η πρακτική αυτή έχει ξεκινήσει έντονα το τελευταίο διάστημα, όπως μας μεταφέρουν καταναλωτές», τονίζει ο κ. Κουτσελίνης, ζητώντας μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου