ΤΟΠΙΚΑ

Παναγιώτης Χαρίτος: «Στη βία δεν απαντάς με επεισόδια»

παναγιώτης-χαρίτος-στη-βία-δεν-απαντ-888360

«Στη βία δεν απαντάς με επεισόδια», επισήμανε χθες ο Παναγιώτης Χαρίτος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Ελλήνων Ρομά, από το Αλιβέρι, στη Νέα Ιωνία, σε μία προσπάθεια να καταλαγιάσει το κύμα αγανάκτησης και την οργή που έχει προκαλέσει στους Ρομά όλης της χώρας η επίθεση, που δέχτηκε ένας 16χρονος ομοεθνής τους στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικό.

Λίγες ώρες μετά το δεύτερο 24ωρο «κινητοποίησης» των ομοεθνών του, όπου και προχθές το βράδυ έκαψαν κάδους, επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν τη διαμαρτυρίας τους κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας, ο κ. Χαρίτος, μιλώντας στον ASTRA και στην εκπομπή «Συμβαίνει τώρα», χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της λογικής κάλεσε τους Ρομά του Αλιβερίου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις αυτού του είδους.

Αφησε αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, υπαινισσόμενος ότι δίνονται εντολές στην φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ να αντιμετωπίζονται οι Ρομά με υπερβάλλοντα ζήλο, και ζήτησε «ξεκάθαρες απαντήσεις για τα συμβάντα τα οποία ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως»

«Είναι φιλήσυχοι άνθρωποι, αλλά νιώθουν αποκλεισμένοι κοινωνικά. Τους βασανίζουν τα αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με τις συνθήκες που έγινε το συμβάν στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι δυνατόν ένας Ρομά να πυροβολείται με αυτόν τον τρόπο», σημείωσε ο πρόεδρος, δίχως όμως να αποφεύγει την ίδια στιγμή να θέσει το αίσθημα του κοινωνικού αποκλεισμού που διακατέχει τους ομοεθνείς του.

Ο νεαρός τσιγγάνος επιστήμονας, ο οποίος είναι επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Βόλου για θέματα Ρομά στις υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε τσιγγάνικες κοινότητες και έχει στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους του οικισμού στο Αλιβέρι, στη Νέα Ιωνία, επισήμανε ακόμη ότι αν η Πολιτεία ήταν πιο υποστηρικτική με τους Ρομά, ίσως και εκείνοι να συμπεριφερόταν διαφορετικά και να ενσωματώνονταν πιο εύκολα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι το κυρίαρχο για τους Ρομά είναι η ισότιμη συμμετοχή σε τομείς όπως η απασχόληση, η εκπαίδευση και η υγεία.

Αναγνώρισε βέβαια ότι και οι ομοεθνείς του με τη σειρά τους θα πρέπει να είναι πιο συνεργάσιμοι και να προτρέπουν τα παιδιά τους να ολοκληρώσουν το σχολείο κ.λπ..

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου