ΤΟΠΙΚΑ

Στην Τοσκάνη το Γυμνάσιο Ιωλκού

στην-τοσκάνη-το-γυμνάσιο-ιωλκού-886810

Η τρίτη συνάντηση με το πρόγραμμα Erasmus + με τίτλο Back to our roots«Επιστροφή στις ρίζες» πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 17-21 Οκτωβρίου 2022. Εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία, στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ισπανία και η Μάλτα. Το σχολείο που συντόνισε τις δράσεις, I.S.I. Barga, βρίσκεται σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, παρόμοιο με αυτό του Πηλίου, ενώ στεγάζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά και σε ένα ιστορικό κτήριο του Μεσαίωνα. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τις αίθουσες, τον εξοπλισμό και τα εργαστήρια, όπου οι σπουδαστές αποκτούν κατάρτιση στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού. Εκτός από αυτά, μπορούν να επιλέξουν κατεύθυνση ανθρωπιστικών σπουδών, θετικών επιστημών και γλωσσομάθειας.

Οι εργασίες των μαθητών αφορούσαν στην μελέτη παραδοσιακών ποιημάτων και στη διερεύνηση κοινών στοιχείων μεταξύ των πολιτισμών. Η δεύτερη μέρα περιελάμβανε ξενάγηση στην μαγευτική Φλωρεντία και, με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό, οι συμμετέχοντες απόλαυσαντα επιβλητικά παλάτια, τα έργα τέχνης, την αρχιτεκτονική, τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό και τα πλούσια αξιοθέατα. Την επόμενη μέρα το παραδοσιακό συγκρότημα “La Muffrina” παρουσίασε χορούς και τραγούδια. Το ίδιο συγκρότημα μάλιστα είχε επισκεφτεί τον Βόλο συμμετέχοντας στο φεστιβάλ της Πορταριάς το 1996 και είχε φύγει τότε με τις καλύτερες αναμνήσεις από την πατρίδα μας. Καθώς ο μήνας Οκτώβριος σφραγίζεται από την εθνική επέτειο του ΟΧΙ των Ελλήνων εναντίον του φασισμού και του Μουσολίνι, μπορεί κανείς να αισθανθεί πόσο ανάγκη έχουν οι λαοί να ζήσουν ειρηνικά, να αγωνίζονται για την πρόοδο, για τις ανθρώπινες αξίες, μακριά από μίση, πάθη και φανατισμό που έσπειραν-και δυστυχώς συνεχίζουν να σπέρνουν- τον όλεθρο. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ως συνοδοί οι καθηγήτριες του σχολείου Ελένη Κυριάκου Φιλόλογος και Αριστέα Στρούγγη Αγγλικών με τους μαθητές Φωτεινή Νιαώτη, Ελευθέριος-Μάριος Ντανταλής, Δημήτριος Ρουσόπουλος, Ευάγγελος Ρούσσος, Ελίζα Σδρόλια, Φίλιππος Σελπεσάκης, Γαρυφαλλιά-Άννα Τσαρδακά και Μενέλαος Τσιάνας.

Το πρόγραμμα αυτό θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στη Βαλένθια της Ισπανίας, τον Μάρτιο του 2023 ενώ, σύμφωνα με την διευθύντρια του Γυμνασίου κα Μπαλαμώτη Ευαγγελία, πρόθεση όλων είναι να ακολουθήσουν κι άλλα προγράμματα κι επισκέψεις σε σχολεία του εξωτερικού, καθώς προκύπτουν εξαιρετικά οφέλη για όλους, προωθείται η συνεργασία, ο αλληλοσεβασμός και η ανεκτικότητα, πολύτιμες αξίες που οδηγούν στην πρόοδο και την ειρήνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου