ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι για τη σπατάλη τροφίμων

καμπανάκι-για-τη-σπατάλη-τροφίμων-886740

Σε έναν μήνα διατροφής μίας τριμελούς οικογένειας αντιστοιχούν οι μερίδες που τα νοικοκυριά πετάνε κάθε χρόνο στον «κάλαθο των σκουπιδιών». Κι όμως, εκτός από το οικονομικό κόστος, υπάρχει και σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Τα παραπάνω συμπεράσματα συμπεριλαμβάνονται σε έρευνα που διεξήγαγε η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες.

Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου έχει ήδη δημιουργήσει μία εφαρμογή, που ξεκίνησε πιλοτικά και πλέον είναι έτοιμη για την κανονική της χρήση, ώστε να βοηθήσει τα νοικοκυριά να μην σπαταλούν φαγητό, συνεπώς να μην «πετάνε» τα λεφτά τους και να μην μολύνουν το περιβάλλον. Πρόκειται για την εφαρμογή Food Waste App, την οποία μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο οι χρήστες και να υπολογίζουν τις μερίδες φαγητού που πετούν και το κόστος αυτών.

«Η σπατάλη τροφίμων έχει τεράστια περιβαλλοντική επίπτωση, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 5% των συνολικών εκπομπών αερίων και επιβαρύνει τους ήδη περιορισμένους φυσικούς πόρους, όπως η χρήση της γης και νερού», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γεράσιμος Πίννας, διατροφολόγος στον Βόλο.

«Είναι υπεύθυνη για τις εκπομπές επικίνδυνων αερίων του θερμοκηπίου (CO2, μεθάνιο κ.α.) στην ατμόσφαιρα που απελευθερώνονται κατά το στάδιο της αποσύνθεσης των τροφίμων. Επίσης, η καλλιεργήσιμη γη αποτελεί έναν σημαντικό πόρο, ο οποίος χάνεται ή υποβαθμίζεται από τη σπατάλη τροφίμων», πρόσθεσε ο κ. Πίννας.

Σύμφωνα με τον Βολιώτη διατροφολόγο, οι πολίτες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και μέσα από την αλλαγή της καθημερινότητάς τους να φροντίσουν, ώστε η περιβαλλοντική επιβάρυνση εξαιτίας της σπατάλης τροφίμων να περιοριστεί.

«Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει απαραιτήτως να αλλάξουμε κουλτούρα και συνήθειες. Αυτό επιτυγχάνεται από μικρή ηλικία. Στα σχολεία επιβάλλεται πλέον να υπάρξει σαφής προσανατολισμός ενημερωτικού χαρακτήρα σε ζητήματα διατροφής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Είναι τομείς άρρηκτα συνδεμένοι μεταξύ τους», εκτίμησε.

Ανυπολόγιστες οι συνέπειες

Όπως λέει ο κ. Πίννας, το φαινόμενο της σπατάλης φαγητού δεν παρουσιάζεται μόνο στα απορρίμματα των νοικοκυριών, αλλά σε ολόκληρο το σύστημα τροφίμων, στο στάδιο της παραγωγής, της επεξεργασίας, της διανομής, της λιανικής και τέλος της κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή, στις υποανάπτυκτες χώρες υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από την πείνα.

«Δεν πρέπει να μάς προβληματίζει μόνο από ηθική και οικονομική σκοπιά, αλλά συγχρόνως από περιβαλλοντική. Το φαγητό που βάζουμε καθημερινά στο πιάτο μας συνδέεται άρρηκτα με την φύση. Το έδαφος, το νερό και οι ακτίνες του ηλίου είναι απαραίτητα στοιχεία για τις καλλιέργειες, από τις οποίες προέρχονται οι πρώτες ύλες της τροφής μας. Σπαταλώντας φαγητό, συμβάλλουμε στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής και στη σπατάλη φυσικών πόρων», συνέχισε.

Πως μπορούμε να …περιοριστούμε;

Σύμφωνα με τον Βολιώτη διατροφολόγο υπάρχει τρόπος να περιοριστεί η σπατάλη. Ποιος είναι αυτός;

Να μάθουν οι καταναλωτές τι σημαίνουν οι σημάνσεις «ημερομηνία ανάλωσης έως» και «ημερομηνία λήξης» των τροφίμων, ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση που οδηγεί σπατάλη τροφίμων. Επίσης να χρησιμοποιούν λίστα για την αγορά τροφίμων από τα supermarkets ώστε να αγοράζουν τα τρόφιμα στις ποσότητες που πραγματικά έχουν ανάγκη και να προγραμματίζουν τα γεύματα των επόμενων ημερών.

Συστήνεται ακόμη να μαγειρεύονται τόσες μερίδες φαγητού όσες μπορούμε να καταναλώσουμε, να γίνεται αποθήκευση των τροφίμων με ασφάλεια κ.α..

Τι έδειξε η πιλοτική εφαρμογή

Το app που δημιούργησε η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου διανεμήθηκε σε 80 χρήστες -νοικοκυριά στην Αττική, με στόχο την όσο καλύτερη αντιπροσώπευση νοικοκυριών με διαφορετικό αριθμό μελών. Η χρήση της εφαρμογής από τα νοικοκυριά ήταν σε εθελοντική βάση.

Καταγράφηκε ότι στη διάρκεια ενός χρόνου… πετάγονται 113 μερίδες μαγειρεμένων τροφίμων, 41 κιλά τροφίμων, 17 λίτρα ροφημάτων και 16 τεμάχια φαγητού από παραγγελίες φαγητού/delivery. Αντίστοιχα αν μετατρέψει κανείς όλες τις ποσότητες σε κιλά, ένα τριμελές νοικοκυριό ευθύνεται για περίπου 90 κιλά σπατάλης τροφίμων το έτος ή 30 κιλά το άτομο ανά έτος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου