ΤΟΠΙΚΑ

Κλείνει το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο ~ Δυναμικές κινητοποιήσεις ενόψει

κλείνει-το-αρχαιολογικό-ινστιτούτο-δ-88471

Εντονότατες αντιδράσεις από τους αρχαιολόγους της περιοχής μας για το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ

Ανάστατοι είναι οι αρχαιολόγοι της περιοχής μας, αλλά και όλης της χώρας, οι οποίοι προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στο νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ που καταργεί το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών, το οποίο βρίσκεται στο Βόλο, και αποδυναμώνει τις περιφερειακές υπηρεσίες, δημιουργώντας παράλληλα κλίμα αβεβαιότητας για όλους.

Τα πολύ σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν στον κλάδο τέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης συνέλευσης του τοπικού παραρτήματος Θεσσαλίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που πραγματοποιήθηκε προχθές στο αμφιθέατρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Οι αρχαιολόγοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Δημόσιο και στο ΥΠΠΟΑ που «πρόκειται να αλλάξουν επί τα χείρω την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όμως κυρίως να περιορίσουν τον ελεγκτικό και αποφασιστικό της ρόλο στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα να στοχοποιήσουν το προσωπικό που την υπηρετεί» όπως επισημαίνει η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του ΣΕΑ Ευαγγελία Σταμέλου, αρχαιολόγος της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Το προεδρείο του Τοπικού Παραρτήματος του ΣΕΑ αποτελείται από τους: Ευαγγελία Σταμέλου (πρόεδρος), Ελισάβετ Νικολάου, αν. προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (γραμματέας) και Μίνα Τσιάκα (Ταμίας). Στη συνέλευση παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΑ κα Όλγα Σακαλή και τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΑ κ.κ. Θ. Βάκουλης και Κ. Στρατής.

Οι αρχαιολόγοι της περιοχής μας διαμαρτύρονται εγγράφως «για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας για υποβάθμιση του ρόλου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την αποδυνάμωση των περιφερειακών Υπηρεσιών, την προσπάθεια απομάκρυνσης εργαζομένων από αυτές (διαθεσιμότητα, απολύσεις, κινητικότητα), τη δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας, ανασφάλειας και τρομοκρατίας μεταξύ των εργαζομένων, την καθημερινή υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας και έρευνας για όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ».

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, τα μέλη του τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων, καθιστούν σαφή την πρόθεσή τους για «συνέχιση της αποχής από όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης και συμμετοχή στην απεργία που προκηρύσσει η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και τα πρωτοβάθμια σωματεία».

Παράλληλα επισημαίνουν ότι είναι κάθετα αντίθετοι στην «εφαρμογή του νέου οργανισμού του ΥΠΠΟΑ, που για τη Θεσσαλία θα σημάνει πολλές καθυστερήσεις σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, την κατάργηση του μοναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου που δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (έδρα το Βόλο) και την υποχρεωτική μετακίνηση εργαζομένων εντός των νομών, ανυπέρβλητα προβλήματα στις εγκαταστάσεις, τη φύλαξη και την αποθήκευση αρχαιοτήτων».

Ο προβληματισμός των αρχαιολόγων φτάνει στο κατακόρυφο, και όπως υπογραμμίζουν θα προχωρήσουν «στη σύνταξη αναλυτικού σημειώματος προς την πολιτική ηγεσία για τα ζητήματα που προκύπτουν, από μια ενδεχόμενη εφαρμογή και την ανάληψη δράσεων για τη δημοσιοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του νέου οργανισμού».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου