ΤΟΠΙΚΑ

Τέσσερις αγγειοπλαστικές σε έναν μήνα

τέσσερις-αγγειοπλαστικές-σε-έναν-μήν-884378

Αθόρυβα, με απόλυτη αποτελεσματικότητα, αλλά κυρίως με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές ξεκίνησε τη λειτουργία του το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του νοσοκομείου Βόλου, που αποτελούσε όραμα ζωής και έγινε πράξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο διοικητής του Αχιλλοπουλείου Γιάννης Ντόκος, προβαίνοντας σε μηνιαίο απολογισμό δράσεων, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο ξεκίνησε επίσημα να λειτουργεί στις 26 Ιουλίου και μέχρι τις 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 32 στεφανιογραφίες και τέσσερις αγγειοπλαστικές.

Τα άτομα που υποβλήθηκαν στην ειδική διαγνωστική εξέταση για την καρδιά έχουν μέσο όρο ηλικίας 61 και 94 έτη, εκ των οποίων 23 άνδρες και εννιά γυναίκες.

Τοποθέτηση stend (αγγειοπλαστική) χρειάστηκε σε τέσσερις περιπτώσεις. Οι ασθενείς έχουν μέσο όρο ηλικίας 55 και 25 έτη. Η επεμβατική διαδικασία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη λειτουργία του εργαστηρίου έχει ο επεμβατικός καρδιολόγος Αντώνης Ντάτσιος. Ο Βολιώτης επιστήμονας από τα Κανάλια Μαγνησίας έχει αποσπαστεί από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Πρόκειται για διακεκριμένο επιστήμονα με περγαμηνές από το εξωτερικό και μεγάλη εμπειρία στις στεφανιογραφίες και τις αγγειοπλαστικές. Πρωτοστάτησε να λειτουργήσει το αντίστοιχο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο νοσοκομείο της Βέροιας. Στο ενεργητικό του έχει εκατοντάδες αγγειοπλαστικές.

Το Αχιλλοπούλειο διαθέτει το πλέον υπερσύγχρονο ψηφιακό καρδιαγγειακό συγκρότημα στεφανιογραφίας, ενώ με τη λειτουργία του εκτιμάται ότι θα αποφεύγονται ετησίως πάνω από 200 διακομιδές για την πραγματοποίηση αγγειοπλαστικών σε ασθενείς, που μεταφέρονταν από τον Βόλο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και στο νοσοκομείο Τρικάλων.

Μόνο το 2021 από το Αχιλλοπούλειο διακομίστηκαν για άλλες δημόσιες δομές 250 άτομα από τη Μαγνησία. Ολοι τους αντιμετώπιζαν οξύ καρδιακό πρόβλημα και έπρεπε να υποβληθούν απαραιτήτως σε στεφανιογραφία, για να διαπιστωθεί αν έπρεπε να υποβληθούν σε αγγειοπλαστική (τοποθέτηση στεντ).

Τα απολογιστικά στοιχεία για εμβολιασμούς

Στο πλαίσιο του μηνιαίου απολογισμού επίσης καταγράφεται ότι από 1/7/2022 έως 31/8/2022 διενεργήθηκαν 620 εμβολιασμοί στο εμβολιαστικό κέντρο του ΓΝ Βόλου, 565 της Pfizer, 17 της Johnson & Johnson, 8 εμβολιασμοί σε παιδιά 5 έως 11 ετών, 6 Novavax, καθώς και 24 εμβολιασμοί κατ΄ οίκον.

Συνολικά από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τέλος Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 152.984 εμβολιασμοί στο εμβολιαστικό κέντρο του ΓΝ Βόλου ήτοι: 131.811 της Pfizer, 7.331 της AstraZeneca, 8.381 της Johnson & Johnson, 4.073 εμβολιασμοί σε παιδιά 5 έως 11 ετών, 225 της Moderna, 189 Novavax, καθώς και 974 εμβολιασμοί κατ΄ οίκον.

Με εμβόλια Pfizer και Johnson, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προγραμματίζουν στο νοσοκομείο ραντεβού κάθε Δευτέρα, 08:00-15:00, με τα εμβόλια NOVAVAX, κάθε Τετάρτη, 08:00-15:00, ενώ με τα παιδιατρικά εμβόλια Pfizer, κάθε Παρασκευή 14:00-20:00.

Επίσης από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τέλος Αυγούστου στο νοσοκομείο Βόλου διενεργήθηκαν 56.312 rapid tests στο προσωπικό.

Τέλος, ανέλαβαν υπηρεσία δύο ακόμη άτομα στη νοσηλευτική υπηρεσία στον κλάδο βοηθών νοσηλευτικής και βοηθών θαλάμου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται η προμήθεια και η εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ ενεργειακής αναβάθμισης που αφορά στην αντικατάσταση χειρουργικών προβολέων και διαγνωστικών οθονών για το ακτινολογικό τμήμα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου