ΤΟΠΙΚΑ

Γονείς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

γονείς-στα-πρόθυρα-νευρικής-κρίσης-883883

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης γονείς, που θέλουν να εντάξουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα παιδιά τους σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς ή κέντρα δημιουργικής απασχόλησης που λειτουργούν στον Δήμο Βόλου και διεκδικούν voucher για τη δωρεάν φοίτησή τους. Η πλατφόρμα, μέσω της οποίας γίνονται οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση», παρουσιάζει προβλήματα, με αποτέλεσμα αρκετοί να προσπαθούν αλλά να μην καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη, η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων για την απόκτηση των voucher από τους γονείς ολοκληρώνεται κανονικά αύριο, Παρασκευή. «Δεδομένων των προβλημάτων που εντοπίστηκαν και για τα οποία δεχθήκαμε κι εμείς διαμαρτυρίες, δόθηκε παράταση στην προθεσμία έως τις 16 Αυγούστου. Μόλις σήμερα (σ.σ. χθες) παραλάβαμε μάλιστα και την εγκύκλιο», σημειώνει η κ. Χάλαρη.

Οι γονείς που αγωνιούν για τον οικογενειακό προγραμματισμό τους από τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να περάσουν το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους για να διεκδικήσουν τα εισιτήρια δωρεάν φοίτησης των παιδιών τους σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Θα ακολουθήσει περίοδος ενστάσεων τριών ημερών και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

«Η αγωνία των γονέων για την εξασφάλιση μιας θέσης φαίνεται από τις κρατήσεις που υπάρχουν σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ. Το θέμα είναι να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τα ΚΔΑΠ γιατί πέρυσι, εξαιτίας του περιορισμένου κονδυλίου που διατέθηκε, πολλές θέσεις έμειναν κενές και ταυτόχρονα, πολλά παιδιά εκτός δομών», σχολιάζει η κ. Χάλαρη. Σύμφωνα με την ίδια, voucher εξασφάλισαν μόνο οι γονείς με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα. «Αποκλείστηκαν γονείς μεσαίων εισοδημάτων παρόλο που πληρούσαν τα κριτήρια. Αυτοί δεν μπόρεσαν να πάρουν εισιτήρια και τα παιδιά τους έμειναν εκτός, καθώς δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν δίδακτρα», εξηγεί η κ. Χάλαρη.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ λειτουργούν τέσσερις παιδικοί σταθμοί δυναμικότητας απορρόφησης 200 παιδιών, πέντε ΚΔΑΠ δυναμικότητας 750 παιδιών και δύο ΚΔΑΠ-μεΑ δυναμικότητας 110 παιδιών. Στο πλαίσιο του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ λειτουργούν 12 παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί δυναμικότητας περίπου 500 παιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση», ανέρχεται στις 331.200.000 ευρώ (ενισχυμένος κατά 22.200.000 ευρώ σε σχέση με το 2021.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (www.eetaa.gr – paidikoi.eetaa.gr) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet. Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη και από κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι γονείς ή τα πρόσωπα που έχουν τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια, ανάδοχοι γονείς, επίτροποι ή συμπαραστάτες, νόμιμοι εκπρόσωποι βρεφών και παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, που επιθυμούν τη φιλοξενία των παιδιών τους, σε δομές αντίστοιχες με την ηλικία τους.

Κριτήρια μοριοδότησης και επιλογής είναι η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021).

Εξαιρούνται των περιορισμών, ως προς το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, τα προς φιλοξενία παιδιά και άτομα με αναπηρία, καθώς και ο αιτών που είναι ΑμεΑ.

Τα ωφελούμενα παιδιά, με σειρά μοριοδότησης, λαμβάνουν «Αξία Τοποθέτησης» (voucher) και έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε δομή της επιλογής τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου