ΤΟΠΙΚΑ

Ψηφιακό παραμύθι με τίτλο «Πεφταστέρια»

ψηφιακό-παραμύθι-με-τίτλο-πεφταστέρ-883855

Μία χριστουγεννιάτικη ιστορία για τον Αγιο Βασίλη, τα «Πεφταστέρια», είναι η πρώτη συγγραφική προσπάθεια του Βολιώτη, Σπύρου Αποστόλου και ταυτόχρονα το δώρο του για τις γιορτές, για τα παιδιά όλου του κόσμου. Πρόκειται για το πρώτο ψηφιακό παραμύθι που ανέβηκε από την 1η Δεκεμβρίου, online στην πλατφόρμα του You Tube και στόχος είναι να μπει σε πολλά σπίτια, εντελώς δωρεάν, χαϊδεύοντας την ψυχή των παιδιών με το μαγικό της κλίμα, τις ζεστές εικόνες, τα χαρούμενα συναισθήματα και τα ελπιδοφόρα μηνύματα που προσφέρει.

Ο Σπύρος Αποστόλου είναι υπάλληλος σε εταιρεία με ιατρικά είδη και ασχολείται με την τέχνη σε διαφορετικές μορφές της, στον ελεύθερο χρόνο του. Πώς συνδυάζει τον τρόπο βιοπορισμού του με τα παραμύθια; «Μου αρέσει να βλέπω χαμογελαστά πρόσωπα. Ως επαγγελματίας εμπορεύομαι ακουστικά βαρηκοΐας. Και μου δίνει τεράστια χαρά, όταν βοηθάω άτομα που έχουν πρόβλημα ακοής. Το χαμόγελο στο πρόσωπό τους είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση», αναφέρει για το επάγγελμά του.

Η τέχνη είναι για τον ίδιο είναι κομμάτι της καλλιτεχνικής του φύσης. Από μικρή ηλικία ασχολείται με τη μουσική. «Πήρα τα πρώτα ερεθίσματα από το οικογενειακό περιβάλλον. Θυμάμαι από το γυμνάσιο ακόμη να ακούω τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου και να με ελκύει η μουσική του. Είναι για μένα ο «μουσικός του κάμπου» και τεράστια πηγή έμπνευσης», αναφέρει ο Σπύρος Αποστόλου, ο οποίος καλλιέργησε το έμφυτο ταλέντο του. Είναι μουσικός, παίζει κρουστά, τραγουδιστής και συνθέτης, ενώ ασχολείται με τη φωτογραφία και την κινηματογράφηση.

Εχει συνεργαστεί επαγγελματικά με πολλούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες της εγχώριας μουσικής σκηνής, ενώ γράφει και δικά του τραγούδια. Χαρακτηριστική είναι η συνεργασία του με τη Ναταλία Ρασούλη σε τραγούδια, ενώ ο ίδιος έχει συνθέσει το μουσικό κομμάτι «Αβολα Ονειρα», το οποίο γυρίστηκε και σε μικρού μήκους ταινία και «ακουμπά» στη μάστιγα της εποχής, τη γυναικεία κακοποίηση, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που παρακολουθεί τη ζωή των γονιών του.

Πηγή έμπνευσης η Δανάη και η Ιόβη

Τα «Πεφταστέρια» είναι για τον Σπύρο Αποστόλου, η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια και πηγή έμπνευσης για τον ίδιο του, ήταν οι δύο μικρές κορούλες του, η Δανάη και η Ιόβη. «Μου αρέσει τα βράδια να διηγούμαι παραμύθια στις κορούλες μου για να κοιμηθούν. Πολλές φορές δημιουργώ και τις δικές μου ιστορίες. Ιδίως η περίοδος της καραντίνας, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν για μένα μία περίοδος έμπνευσης.

Τα «Πεφταστέρια» ήταν το μόνο παραμύθι που άκουγαν και δεν έπαιρναν τα μάτια τους από πάνω μου. Μάλιστα συμμετείχαν με τις ερωτήσεις τους και μέσα από αυτές ανακάλυπτα νέες εικόνας, δημιουργούσα την ιστορία. Θα μπορούσα να πω ότι συνεργαστήκαμε με τις κόρες μου για αυτό το παραμύθι», αναφέρει ο 38χρονος Βολιώτης καλλιτέχνης.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας του είναι τα δικά του παιδιά, με άλλα ονόματα και το παραμύθι περιλαμβάνει και προσωπικά βιώματα. «Τα παιδιά είναι πηγή έμπνευσης. Και τελικά, το μόνο που μετρά μετά την κούραση της ημέρας, είναι μία παιδική αγκαλιά», σημειώνει.

Μία μαγική ιστορία που μπαίνει

σε κάθε παιδική καρδούλα

Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα «Πεφταστέρια». Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία για τον Αγιο Βασίλη, μια ιστορία που δεν έχει στόχο να διδάξει, αλλά να χαϊδέψει την ψυχή των παιδιών με το μαγικό της κλίμα, τις ζεστές εικόνες, τα χαρούμενα συναισθήματα και τα ελπιδοφόρα μηνύματα.

Μάλιστα είναι το πρώτο ψηφιακό παραμύθι, που έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να το παρακολουθούν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του YouTube, μια και είναι σε οπτικοακουστική μορφή.

Η επιλογή της ψηφιακής μορφής του παραμυθιού δεν ήταν τυχαία. Στόχος του Σπύρου Αποστόλου είναι να μπει σε κάθε παιδική καρδούλα. «Θέλω να νιώσουν τα παιδιά την ίδια χαρά που ένιωσαν και οι δικές μου κόρες όταν άκουγαν την ιστορία αυτή. Και ιδίως τα παιδιά που εν μέσω καραντίνας στερήθηκαν πράγματα. Να τους δώσω μία χαρά για τα Χριστούγεννα. Το παραμύθι διατίθεται δωρεάν γιατί αφενός η τέχνη δεν έχει τιμή, αφετέρου θέλω να μπει σε πολλά σπίτια», σημειώνει ο κ. Αποστόλου.

Ηδη από την 1η Δεκεμβρίου, οπότε και το ψηφιακό παραμύθι ανέβηκε online, έχει 1.300 views και πολλά ενθαρρυντικά σχόλια. «Το παιδί μου δεν ξεκολλούσε τα μάτια του από την οθόνη», ένα από τα σχόλια γονέα που κατέβασε το παραμύθι για το παιδί του.

Οι συντελεστές του παραμυθιού «Πεφταστέρια»:

Κείμενο και αφήγηση: Σπύρος Αποστόλου

Επιμέλεια κειμένου: Γεωργία Μανάφη

Η ηχογράφηση έγινε στο S. Recordings studios στον Βόλο από τον Σπύρο Χαρμάνη, Μουσική επένδυση – Ενορχήστρωση: Απόστολος Τσιάρκας, Mastering: Απόστολος Μόσιος, Επιμέλεια video: Κυριάκος Μπαλάνος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου