ΤΟΠΙΚΑ

Βγήκε στον αέρα η εφαρμογή – «ξεναγός»

βγήκε-στον-αέρα-η-εφαρμογή-ξεναγός-883827

Στον αέρα βγήκε χθες διαγωνισμός από τον Δήμο Βόλου για το iAREA, μία ηλεκτρονική εφαρμογή – «ξεναγό» για την πόλη, προϋπολογισμού 54.950 ευρώ, που χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και η οποία θα αποτελέσει ένα πρόσθετο εργαλείο τουριστικής προβολής. Πρόκειται για εφαρμογή, η οποία θα περιλαμβάνει 75 σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, για την προβολή των φυσικών και πολιτιστικών πόρων του Δήμου Βόλου.

Ο διαγωνισμός δημοσιεύτηκε χθες και οι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν την ανάπτυξη της εφαρμογής, θα πρέπει να καταθέσουν τις ηλεκτρονικές προτάσεις τους έως και τις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου πρόκειται να γίνει η ηλεκτρονική αποσφράγιση.

Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη μια ολοκληρωμένης ψηφιακής διαδραστικής εφαρμογής προβολής της περιοχής και των τουριστικών του επιχειρήσεων, την οποία οι χρήστες θα μπορούν να λειτουργούν είτε από κινητά τηλέφωνα είτε από τάμπλετς.

Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να περιηγείται στον δήμο τόσο από τον τόπο κατοικίας του, βλέποντας όλον τον χάρτη του Βόλου και λαμβάνοντας ολοκληρωμένες πληροφορίες για τα σημεία ενδιαφέροντος και τις τουριστικές του επιχειρήσεις, όσο και σε πραγματικό χρόνο. Η εξ αποστάσεως εφαρμογή θα είναι στατική, ενώ η εφαρμογή που θα λειτουργεί κατά την περιήγηση θα είναι δυναμική, καθώς όπως θα περπατάει ο χρήστης θα μπορεί να παίρνει πληροφορίες για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που συναντά στον δρόμο του.

Βασικός στόχος της εφαρμογής είναι η ολοκληρωμένη πληροφόρηση του επισκέπτη σχετικά με σημεία ενδιαφέροντος (αρχαιολογικού, ιστορικού, θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού), περιοχές φυσικού κάλλους, αξιοθέατα αλλά και θεματικές ή μη διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Βόλου. Η εφαρμογή θα παρέχει πληροφορίες για τα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί ο χρήστης, για τα σημεία που μπορεί να διανυκτερεύσει, για τον τρόπο μετακίνησής του στην περιοχή, για τις επιλογές που μπορεί να έχει για φαγητό ή και διασκέδαση. Θα του παρέχει, ως εκ τούτου, όλα τα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν την τουριστική του εμπειρία στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, με εύκολο και πρακτικό τρόπο, έτσι ώστε να αποτελέσει τον καλύτερο πρεσβευτή της περιοχής στο μέλλον για άλλους πιθανούς επισκέπτες.

Η εφαρμογή θα παρέχει, επιπλέον, τη δυνατότητα πολυγλωσσικότητας, χωρίς περιορισμό στον αριθμό των γλωσσών που μπορεί να εξυπηρετήσει.

Εκτός από την ανάπτυξη της εφαρμογής ο ανάδοχος θα κληθεί να δημιουργήσει ένα info point, που θα είναι ένα δωμάτιο ή ένας χώρος εισόδου κτιρίου του Δήμου Βόλου, όπου θα γίνεται προβολή της περιοχής Δήμου Βόλου μέσα από την επίδειξη της εφαρμογής iArea και διαδραστικών παιχνιδιών για παιδιά.

Το Info – Point θα περιλαμβάνει ένα Info – Wall, όπου θα δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να δοκιμάσει την εφαρμογή iArea σε μεγάλη επιφάνεια και τέσσερα τάμπλετς πάνω σε ισάριθμα stands, που θα στηθούν απέναντι από το Info – Wall. Κάθε τάμπλετ θα χρησιμεύει σε κάτι διαφορετικό. Το πρώτο θα παρουσιάζει τους πολιτιστικούς πόρους που είναι καταχωρημένοι στην εφαρμογή. Το δεύτερο θα παρουσιάζει τους περιβαλλοντικούς πόρους, το τρίτο τις θεματικές διαδρομές και το τέταρτο τις επιχειρήσεις της περιοχής που είναι καταχωρημένες στην εφαρμογή.

Τέλος, θα εγκατασταθεί και info – play – table, χαμηλού ύψους διαδραστικό τραπέζι με υλικό ανακάλυψης της περιοχής για παιδιά σχολικής ηλικίας.

Ολες οι πληροφορίες στο κινητό του χρήστη

Ο χρήστης μπαίνοντας στην εφαρμογή θα βλέπει μια βασική περιγραφή της περιοχής.

Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να δει χάρτη με προβολή όλων των σημείων ενδιαφέροντος, κάθε ένα από τα οποία θα απεικονίζονται με διαφορετικό εικονίδιο ή χρώμα. Θα μπορεί επίσης να δει φωτογραφίες με λεζάντες και βίντεο, ενώ ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να δει λίστα με εστιατόρια, μέσα μεταφορών, ξενοδοχεία, δραστηριότητες. Κάθε σημείο θα μπορεί να οπτικοποιηθεί και στον χάρτη, και θα φαίνεται η απόστασή του από το σημείο που βρίσκεται ο χρήστης εκείνη τη στιγμή.

Μέσω της εφαρμογής επίσης θα μπορεί να δει όλες τις διαθέσιμες διαδρομές και βασικά στοιχεία, όπως πώς θα μεταβεί στην αρχή τους με αυτοκίνητο, τη διάρκεια, την απόσταση. Προαιρετικά θα υπάρχει η δυνατότητα και για πυξίδα που θα δείχνει τη κατεύθυνση προς το αρχικό σημείο κάθε διαδρομής.

Οταν ο χρήστης επιλέξει να δει ένα σημείο ενδιαφέροντος, θα μπορεί να δει περιγραφή με κείμενο και φωτογραφίες για το σημείο ενδιαφέροντος, να σχολιάσει το σημείο και να το αξιολογήσει, να ακούσει την περιγραφή του με ομιλία. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή θα μπορεί να αφηγηθεί τα κείμενα που περιγράφουν τα σημεία ενδιαφέροντος με ομιλία.

Σημειώνεται ότι μέσω του συστήματος, θα δίνονται και reports, για την παρακολούθηση των στατιστικών χρήσης της εφαρμογής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου