ΤΟΠΙΚΑ

Στα «σαλόνια» της Βιοχημείας

στα-σαλόνια-της-βιοχημείας-882608

Με ένα πλατύ χαμόγελο να φωτίζει το πρόσωπό του, κρατώντας το πτυχίο του ψηλά ο Βενέτιος Μιχελιουδάκης πανηγύρισε προχθές την αποφοίτησή του από το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην τελετή ορκωμοσίας, που έγινε στη Λάρισα. Το πτυχίο είναι ο καρπός των προσπαθειών του νεαρού Βολιώτη, ο οποίος έδωσε τον δικό του αγώνα επί σειρά ετών, προκειμένου να μπορέσει να σπουδάσει και να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο.

Τον Βενέτιο Μιχελιουδάκη χειροκρότησε μαζί με την κόρη του, που αποφοίτησε από το ίδιο Τμήμα, ο φιλόλογος του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Βόλου Γιώργος Φράγκος. Είναι άλλωστε ένα από τα πνευματικά του παιδιά στο σχολείο, στο οποίο επέλεξε να πάει για να μπορεί τα πρωινά να εργάζεται στο οικογενειακό καφενείο και να προσφέρει στην οικογένεια από την τρυφερή ηλικία της εφηβείας.

«Την πρώτη τάξη του Λυκείου παρακολούθησα σε πρωινό Γενικό Λύκειο της πόλης. Στη συνέχεια όμως έπρεπε να στηρίξω το οικογενειακό καφενείο, προσφέροντας και ο ίδιος εργασία. Ηταν ένα μικρό συνοικιακό καφενείο, που δεν είχε πολλή δουλειά για να δικαιολογεί πρόσληψη υπαλλήλου. Τα έσοδα ήταν μετρημένα κουκιά. Το κρατούσαμε ο πατέρας μου κι εγώ», αναφέρει ο Βενέτιος Μιχελιουδάκης. Ο ίδιος εργαζόταν στην επιχείρηση πρωινά. «Ξέκλεβα χρόνο, ενώ ήμουν στο καφενείο, και διάβαζα. Κάποιες φορές, χρειάστηκε να μείνω όλη μέρα» αναφέρει για την εμπειρία της βιοπάλης, την οποία γνώρισε από την εφηβική ηλικία.

Σε αυτό το πλαίσιο αναγκάστηκε να αφήσει το πρωινό Γενικό Λύκειο και να φοιτήσει στο Εσπερινό. Για τον ίδιο ήταν μια πολύτιμη εμπειρία από κάθε άποψη. «Στο συγκεκριμένο σχολείο είχα την αμέριστη στήριξη των καθηγητών μου. Δεν πήγα καν φροντιστήριο. Οι καθηγητές μάς βοηθούσαν στα μαθήματα. Πολύτιμη ήταν και η επαφή με συμμαθητές μου μεγαλύτερης ηλικίας. Πρόκειται για συνειδητοποιημένα άτομα, που είχαν διαφορετική οπτική στα πράγματα. Στο σχολείο υπήρχε ένα υγιές κλίμα», περιγράφει.

Μέσω του Εσπερινού έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις. Μπορεί να μην πέτυχε να περάσει στη σχολή της πρώτης του επιλογής, στην Ιατρική, σήμερα όμως δηλώνει τυχερός για την επιλογή που έκανε να παρακολουθήσει μαθήματα στο Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας, μέσω του οποίου έχει πολλές διαφορετικές και ενδιαφέρουσες διεξόδους.

Ακόμη και η περίοδος των σπουδών του έπρεπε να συνδυαστεί με εργασία για να εξασφαλίζει τα προς το ζην. Τον πρώτο χρόνο πηγαινοερχόταν Βόλο – Λάρισα, στη συνέχεια όμως αναγκάστηκε να νοικιάσει σπίτι και να εργάζεται στην πόλη των σπουδών του. Εκανε την πρακτική του στο ΕΛΓΟ Δήμητρα και σήμερα εργάζεται στο Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος του Τμήματος, ενώ ετοιμάζεται να κάνει το μεταπτυχιακό του στον κλάδο.

«Αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι αν θέλεις να κερδίσεις τη γνώση, υπάρχει τρόπος», λέει ο ίδιος για τις προσωπικές μάχες που έδωσε στον αγώνα της κατάκτησης της γνώσης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου