ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας: Μισός αιώνας παρά ένα χρόνο και το αίτημα για δημοκρατία παραμένει επίκαιρο

πασοκ-μαγνησίας-μισός-αιώνας-παρά-ένα-881591

Το δικό της μήνυμα για την ημέρα του Πολυτεχνείου έδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας, που σήμερα το πρωί κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη την φοιτητών αποδίδοντας φόρο τιμής.

«Η 17η Νοέμβρη του 1973 είναι η ημέρα που ολοκληρώθηκε βίαια η φοιτητική εξέγερση, με την εισβολή του άρματος μάχης από την κεντρική πύλη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Είναι η κορύφωση του αιτήματος για δημοκρατία, έπειτα από την κατάλυση της το 1967. Μισός αιώνας παρά ένα χρόνο και το αίτημα για δημοκρατία παραμένει επίκαιρο. Οι εποχές που διανύουμε παρουσιάζουν κοινά στοιχεία. Δύσκολοι καιροί, επίπλαστη ασφάλεια και έλλειμα ισχυρών θεσμών ταλαιπωρούν ακόμα τη χώρα μας. Δυστυχώς δεν είναι αυτονόητη η ομαλότητα της πολιτικής καθημερινότητας, με την προσβολή της ιδιωτικότητας του προσωπικού βίου και του απορρήτου του επικοινωνιών να εξαρτώνται από τη χρήση σύγχρονων πλέον μέσων παρακολούθησης.

Το Predator ή «θηρευτής» ή όπως αλλιώς επιθυμείτε να αναφερθεί είναι η αντίστοιχη «χούντα» του σήμερα. Η δημοκρατία σήμερα δεν απειλείται μόνο από τα τανκς, απειλείται και από πιο εκλεπτυσμένα όπλα που αξιοποιώντας την τεχνολογία χειραγωγούν την κοινή γνώμη, κατευθύνουν τη γνώση, συμβάλλουν στην συγκέντρωση της εξουσίας σε λίγους. Στρογγυλεύτηκε και δεν έχει τη βίαιη αντιμετώπιση των εξεγερθέντων φοιτητών του τότε, αλλά η προσβολή της δημοκρατίας που αξίζουμε και επιθυμούμε είναι πολλαπλά και σκληρά χτυπημένη. Η ιστορία μας δείχνει το δρόμο για την αφύπνιση και την αντίδραση μας ως λαού. Τα κεκτημένα μισού αιώνα ομαλού πολιτικού βίου δεν είναι αυτονόητα. Το επικρατών συγκεντρωτικό πολιτικό μοντέλο αδιαφανούς διαχείρισης της πολιτικής εξουσίας αποδίδει πολλά σε λίγους και τίποτα στους πολλούς.

Απαιτείται πραγματική ελευθερία, για να σχεδιάσουμε σοβαρή παιδεία και να δώσουμε ίσες και βελτιωμένες ευκαιρίες εργασίας, υγείας και κοινωνικής δικαιοσύνης στους πολίτες. Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν μπαίνει στο ζύγι. Ψευτοδιλήμματα «δημοκρατία ή ευημερία» επικαλούνται όσοι θαυμάζουν εκείνους που επαναλαμβάνουν ότι «η χούντα έκανε… δρόμους», παραγράφοντας το ανελεύθερο καθεστώς των διώξεων, των εκτοπίσεων, των βασανιστηρίων. Συγκαλύπτοντας τις παρακρατικές πρακτικές της λογοκρισίας και των παρακολουθήσεων. Οι συνειρμοί πάρα πολλοί και πολυεπίπεδοι, είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό πολιτικό επίπεδο. Η απάντηση στο βαθύ σκοτάδι είναι «μοναχά ελευθερία»: περισσότερη δημοκρατία, περισσότερο φως.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας τίμησε την ημέρα με τη κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο το πρωί από το μέλος της ΚΠΕ Τσιμπανάκο Δημήτρη και την εκπροσώπηση από το μέλος ΚΠΕ Πολίτη Αντώνη στην εκδήλωση προς τιμήν της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, την οποία οργάνωσε το 4ο Γυμνάσιο Βόλου. Το απόγευμα συμμετέχουμε στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο του Βόλου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου