ΤΟΠΙΚΑ

Κινεζικοί δράκοι «προστατεύουν» σχολείο

κινεζικοί-δράκοι-προστατεύουν-σχο-881478

Δύο κινεζικοί δράκοι, σε κόκκινο και μπλε χρώμα, θεότητες της κινεζικής παράδοσης, σύμφωνα με την οποία προστατεύουν τον άνθρωπο, όπως οι άγγελοι του δυτικού πολιτισμού, συμβολίζουν τη σοφία, την καλοτυχία, την υγεία και την ευζωία, κοσμούν ολόκληρο τοίχο σε κλιμακοστάσιο του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή τοιχογραφία, την οποία δημιούργησε η μαθήτρια του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του σχολείου Αντωνία Τσιωχρίνη και έκλεισε για το φετινό σχολικό έτος το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας την ιστορία του κόσμου», το οποίο υλοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας για τέταρτη χρονιά.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Μία Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ». Η καθηγήτρια καλλιτεχνικών του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών Κλειώ Παπαϊωάννου σε συνεργασία με τη φιλόλογο Κατερίνα Αναγνώστου, άρχισαν πριν από τρία χρόνια το πρόγραμμα, το οποίο στο τέλος κάθε σχολικού έτους «κλείνει» με μία εντυπωσιακή τοιχογραφία σε σημείο του σχολείου. Στο πρόγραμμα συμμετέχει επίσης η Αφροδίτη Καλαντζοπούλου.

Την πρώτη χρονιά είχε αποτυπωθεί σε κλιμακοστάσιο του σχολείου ένα κυπριακό αγγείο, τη δεύτερη χρονιά οι μαθητές ασχολήθηκαν με τους Κέλτες, πέρυσι η τοιχογραφία αφορούσε σε έναν Ινδιάνο της Βορείου Αμερικής και φέτος σειρά είχε ο κινεζικός πολιτισμός.

«Μέσω του προγράμματος ο στόχος είναι διττός. Αφενός να αναβαθμίσουμε αισθητικά χώρους του σχολείου μας, αφετέρου να αναδείξουμε έργα των μαθητών μας, οι οποίοι γνωρίζουν, εμπνέονται από πολιτισμούς και δημιουργούν», ανέφερε η Κλειώ Παπαϊωάννου.

Για την επιλογή του τελικού σχεδίου εργάστηκε όλος ο τομέας και τελικώς κατέληξαν στους δύο δράκους, μία έμπνευση της μαθήτριας Αντωνίας Τσιωχρίνη, η οποία όπως ανέφερε επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα ώστε «οι δράκοι να προστατεύουν το σχολείο». Η ίδια ήταν και η δημιουργός της τοιχογραφίας, έχοντας τη βοήθεια δύο ακόμη μαθητριών της Δήμητρας Μαλέκα και της Μαρίας Ρηνά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αντωνία Τσιωχρίνη έχει περάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως εξαιρετικό ταλέντο. Είναι η τέταρτη μαθήτρια του σχολείου που γίνεται δεκτή ως εξαιρετικό ταλέντο σε σχολή καλών τεχνών. «Κάθε χρόνο και ένας μαθητής ή μία μαθήτριά μας γίνονται δεκτοί ως εξαιρετικά ταλέντα σε σχολές Καλών Τεχνών», σχολιάζει με υπερηφάνεια η κ. Παπαϊωάννου.

Για τη δημιουργία της τοιχογραφίας η προεργασία ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο. Χρειάστηκε και προετοιμασία του τοίχου, με στοκάρισμα και βάψιμο που ανέλαβαν οι μαθητές Ρετζέπ Φερχάτ και Βασίλης Μουράτης. Η Αντωνία Τσιωχρίνη εργάστηκε εντατικά επί έναν μήνα για να τη δημιουργήσει και απασχολήθηκε ακόμη και εκτός σχολικών μαθημάτων. Κατάφερε να παραδώσει το έργο της λίγο πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις. Τότε ήταν που μπήκε και η υπογραφή «κινέζικος πολιτισμός» γραμμένη στα κινεζικά με τη βοήθεια του Γιώργου Ραχούτη, ο οποίος έδειξε πώς γράφεται η φράση.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν να δημιουργηθεί μία ακόμη όμορφη γωνιά στο σχολείο μας και κυρίως τον διευθυντή μας, Δημήτρη Κόκκινο, ο οποίος είναι υποστηρικτής κάθε δραστηριότητάς μας», αναφέρει η κ. Παπαϊωάννου.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα αναμένεται να συνεχιστεί και από το νέο σχολικό έτος, ενώ όπως τονίζει η κ. Παπαϊωάννου, οι μαθητές του σχολείου σέβονται και προστατεύουν τις τοιχογραφίες που έχουν δημιουργηθεί και μέσω των οποίων αναβαθμίζεται η εικόνα του κλιμακοστασίου του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου