ΤΟΠΙΚΑ

Απόγνωση μετά τη χαρά της πρόσληψης για τους αναπληρωτές

απόγνωση-μετά-τη-χαρά-της-πρόσληψης-γι-881349

Απόγνωση μετά τη χαρά της πρόσληψης για αναπληρωτές, που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Εκπαιδευτικοί, που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά, καλούνται να διαθέσουν σχεδόν τον μισό μισθό τους για ενοίκιο και ακτοπλοϊκά εισιτήρια και να ζήσουν με «ψίχουλα».

Ενας αναπληρωτής, που προσλαμβάνεται χωρίς προϋπηρεσία, καλείται να προσφέρει τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες του μακριά από τον τόπο διαμονής του και την οικογένειά του για μισθό 840 ευρώ. Εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν νησιά των Βορείων Σποράδων, λαμβάνουν επίδομα δυσμενών συνθηκών της τάξης των 150 ευρώ κάθε μήνα, ωστόσο τα χρήματα δεν επαρκούν για την κάλυψη του αυξημένου κόστους ζωής στη νησιωτική Μαγνησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ενοικίαση σπιτιού στη Σκιάθο καλούνται να καταβάλλουν ενοίκια από 300 έως 350 ευρώ, στη Σκόπελο από 250 έως 280 ευρώ και στην Αλόννησο, κατά μέσο όρο, ενοίκια της τάξης των 250 ευρώ.

Στο πάγιο έξοδο του ενοικίου θα πρέπει να προστεθεί το αυξημένο κόστος ζωής στα ίδια τα νησιά, εξαιτίας των μεταφορικών, αλλά και οι μετακινήσεις των ίδιων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι προκειμένου να δουν τις οικογένειές τους τα Σαββατοκύριακα καλούνται να πληρώνουν κάθε φορά ακτοπλοϊκά εισιτήρια από 25 έως 50 ευρώ, ανάλογα αν θα πάρουν πλοίο ή ταχύπλοο, με βάση τα δρομολόγια που τους εξυπηρετούν.

«Ενας αναπληρωτής εκπαιδευτικός, που υπηρετεί στα νησιά των Βορείων Σποράδων, καταβάλλει το 30% – 35% του μισθού του μόνο σε ενοίκιο και ανάλογα με τη συχνότητα των μετακινήσεων προς την ενδοχώρα για οικογενειακούς λόγους καταβάλλει ένα σημαντικό ποσό σε εισιτήρια. Ο μισθός σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί», σχολιάζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δέλεαρ για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα σχολεία των Βορείων Σποράδων είναι η διπλάσια μοριοδότησή τους. «Τα διπλά μόρια αποτελούν κίνητρο για τη συμπλήρωση προϋπηρεσίας. Επιπλέον οι περισσότεροι αποδέχονται τις τοποθετήσεις για να μη χάσουν τη σειρά τους στους πίνακες προσλήψεων. Σε περίπτωση άρνησης αποδοχής της θέσης, αποκλείονται από τους πίνακες προσλήψεων για δύο χρόνια», προσθέτει ο κ. Μούσιος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου