ΤΟΠΙΚΑ

Δεν ψωνίζουν εξαιτίας του… χειμώνα

δεν-ψωνίζουν-εξαιτίας-του-χειμώνα-880502

Κατώτερη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί είναι μέχρι στιγμής η αγοραστική κίνηση στην εμπορική αγορά του Βόλου κατά τη διάρκεια των φετινών εκπτώσεων. Οι έμποροι της πόλης όχι μόνο δεν κατάφεραν να ανακάμψουν μετά από μια δύσκολη, εξαιτίας της πανδημίας, διετία, αλλά βλέπουν τα ταμεία τους να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και σε σχέση με την περσινή χρονιά οπότε και ίσχυαν μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

«Μπαίνουμε ουσιαστικά στο τελευταίο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων κι ακόμη δεν έχουμε δει τις καταναλώσεις που θα περιμέναμε», σχολιάζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Ν. Ιωνίας, Αποστόλης Οντόπουλος, για την εκπτωτική περίοδο που έχει ξεκινήσει από τις 11 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 3 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Οντόπουλο, στον εμπορικό κόσμο είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι η φετινή θα ήταν μία χρονιά ανάκαμψης της αγοράς. Ανάκαμψη την οποία όμως δεν είδαν οι έμποροι. «Πιστεύαμε ότι με την άρση των μέτρων και την τόνωση της τουριστικής κίνησης, η αγορά θα κινούνταν σε καλύτερους ρυθμούς. Υπήρχαν γενικότερα υψηλές προσδοκίες. Ωστόσο έως και τις 15 Ιουλίου, στην αγορά δεν βλέπαμε καν τουρίστες. Ακόμη και σήμερα, οι τουρίστες που κινούνται στα εμπορικά καταστήματα είναι περιορισμένοι. Αυτό για εμάς σημαίνει δύο πράγματα. Είτε ότι δεν υπάρχει τουρισμός στα επίπεδα που αναμενόταν, είτε ότι οι τουρίστες επενδύουν περισσότερο στη διασκέδασή τους και δεν προχωρούν σε αγορές προκειμένου να κάνουν οικονομικότερες διακοπές», ερμηνεύει την κίνηση ο κ. Οντόπουλος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι προς το παρόν η φετινή εκπτωτική περίοδος κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και σε σχέση με την περσινή χρονιά και μολονότι πέρυσι ίσχυαν μέτρα για την είσοδο στα εμπορικά καταστήματα. «Υπάρχει κίνηση στην αγορά, αλλά δεν υπάρχουν καταναλώσεις», αναφέρει ο κ. Οντόπουλος, αποδίδοντας την εικόνα στον φόβο των καταναλωτών για τον ερχόμενο χειμώνα αλλά και στο υψηλό πλέον κόστος ζωής. «Οι καταναλωτές ακόμη καλούνται να πληρώσουν υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας αλλά και να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια που υπάρχει σε βασικά υλικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν μένουν και πολλά χρήματα για να ξοδέψουν σε προσωπικές αγορές», αναφέρει.

Ο κ. Οντόπουλος μάλιστα επικαλείται τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, σύμφωνα με τα οποία «το 74% των καταναλωτών έχουν αναστείλει τις αγορές για την προσωπική τους φροντίδα, το 61% έχει μειώσει αισθητά την αγορά τροφίμων, ενώ το 41% έχει αναστείλει τις αγορές, διότι αποταμιεύει χρήματα για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται».

Η αποτίμηση της περιόδου θα γίνει με τη λήξη των εκπτώσεων, οπότε και οι έμποροι θα κάνουν ταμείο.

Σημειώνεται ότι σήμερα Σάββατο, η αγορά θα λειτουργήσει από τις 8:30 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι. Αύριο, Κυριακή και τη Δευτέρα ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και η αγορά θα ανοίξει ξανά την Τρίτη 16 Αυγούστου, με τα καταστήματα να λειτουργούν από τις 8:30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5:30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου