ΤΟΠΙΚΑ

Εργαστήριο για την ανάδειξη ήπιων δεξιοτήτων

εργαστήριο-για-την-ανάδειξη-ήπιων-δεξ-880466

Στην αγορά εργασίας συχνά αναφερόμαστε σε ικανότητες/δεξιότητες που θα πρέπει να έχει κάποιος εργαζόμενος ώστε να θεωρηθεί κατάλληλος για μια πρόσληψη, για μια προαγωγή, για μια εσωτερική μετακίνηση, για μια μεταγραφή, κλπ.

Αυτές οι δεξιότητες διακρίνονται σε τυπικά προσόντα που αποκτάμε μέσω της εκπαίδευσης (πτυχία, διπλώματα, αποδεικτικά γνώσης & χρήσης Η/Υ, γλωσσομάθειας, κτλ) και τα οποία αποκαλούνται «hard skills», και σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ή συμπεριφορές, τα λεγόμενα «soft skills».

Η ανάπτυξη και η καλλιέργεια των «soft skills» απαιτεί αποφασιστικότητα, επιμονή και θέληση. Στην εποχή μας είναι υψίστης σημασίας να κατέχει κάποιος αυτές τις δεξιότητες, οι οποίες μπορούν να τον κάνουν να ξεχωρίσει μέσα από ένα πλήθος καλά καταρτισμένων επαγγελματιών, και συνεπώς μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την εύρεση ή μη εργασίας.

Με στόχο την ενίσχυση αυτών των δεξιοτήτων και βασικών ικανοτήτων των μαθητών οι καθηγητές της ΕΠΑΣ/ΔΥΠΑ/ΒΟΛΟΥ σε συνεργασία με την Προϊσταμένη Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και ΒΝΣ της Περ/κης Δ/νσης ΔΥΠΑ Θεσσαλίας κα Κέλλυ Γεροστέργιου, ανέλαβαν πρωτοβουλία ώστε στο σχολείο να γίνει ουσιαστική βάση προετοιμασίας των μαθητών να γίνουν ενεργοί πολίτες .

Πρόσφατα λοιπόν οι σπουδαστές της ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ Βόλου όλων των ειδικοτήτων είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά σε ένα εργαστήριο για την ανάδειξη της σημασίας των ήπιων δεξιοτήτων στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας μέσα από βιωματικά παραδείγματα.

Άλλωστε είναι γεγονός πλέον το πόσο σημαντική είναι η επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες απασχόλησης που αποκτούν οι μαθητές των σχολών ΕΠΑΣ/ΔΥΠΑ μέσω του θεσμού της Μαθητείας ενώ η ταυτόχρονη καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια στην αποτύπωση του επαγγελματικού προφίλ που ζητά η σύγχρονη αγορά εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου