ΤΟΠΙΚΑ

Επ’ αόριστον απέχουν οι εργαστηριακοί γιατροί της Μαγνησίας

επ-αόριστον-απέχουν-οι-εργαστηριακο-88038

Εξακολουθούν να μη δέχονται παραπεμπτικά από τον ΕΟΠΥΥ

Σε συνέχιση της αποχής τους από την εκτέλεση παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, προχωρούν οι εργαστηριακοί γιατροί της Μαγνησίας, οι οποίοι συμμετέχουν στην κινητοποίηση σε ποσοστό 95% και την προσεχή Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την αποχή, εάν θα κλείσουν τα εργαστήριά τους ή εάν θα αναστείλουν την κινητοποίηση.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στη συνέντευξη που έδωσαν χθες εκπρόσωποι των εργαστηριακών στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ευθ. Τσάμης ανέφερε ότι κανείς δεν ήθελε να φτάσουμε στην επίσχεση και ζήτησε την κατανόηση των ασφαλισμένων τους οποίους, όπως και τους επαγγελματίες της υγείας, πλήττει η οικονομική πολιτική του ΕΟΠΥΥ.

«Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση σε όλη τη χώρα και εδώ στη Μαγνησία η συμμετοχή των εργαστηριακών στην επίσχεση βρίσκεται στο 95%. Οι συνάδελφοι εργαστηριακοί γιατροί, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας στον αγώνα τους, συνεχίζουν και ήδη οι περισσότεροι έχουν δηλώσει πως συνεχίζουν να μην δέχονται παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ μέχρι ο Οργανισμός να αναθεωρήσει την πολιτική του καθώς το επόμενο στάδιο είναι να βάλουν λουκέτο τα εργαστήρια. Υπάρχουν υποψίες ότι προωθείται σχεδιασμός για να εμφανιστούν μεγάλες εταιρείες, σαν σούπερ μάρκετ – διαγνωστικά κέντρα που θα παρέχουν υπηρεσίες σε εξευτελιστικές τιμές καθώς δεν θα απασχολούν ιατρικό προσωπικό με αμφισβητούμενης ποιότητας υπηρεσίες», τόνισε.

Ο κ. Τσάμης πρότεινε να μην υπάρχει προκλητή ζήτηση εξετάσεων και να απομονωθούν ορισμένοι που δεν επιθυμούν λύση του προβλήματος και κάλεσε το υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ να προσδιορίσουν από τώρα τις πιστώσεις που θα διατεθούν για αποζημιώσεις στους εργαστηριακούς ώστε να ξέρουν οι πάντες ποιο είναι το πλαφόν.

Ο Γραμματέας του Συλλόγου Ευαγ. Μαναβέλας τόνισε ότι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, ο ΕΟΠΥΥ το 2015 αποζημίωσε τους εργαστηριακούς για τους 7 από τους 12 μήνες και φέτος θα το κατεβάσει στους έξι μήνες.

Από τους εργαστηριακούς, ο μικροβιολόγος Φώτης Χατζηδημητρίου τόνισε ότι η συμμετοχή στην επίσχεση είναι στο 95% και πως τη Δευτέρα στις 8 μ.μ. θα γίνει Γενική Συνέλευση των Μικροβιολόγων στο Βόλο (Ιατρικός Σύλλογος) για να γίνει αποτίμηση της κινητοποίησης και εκτίμηση των νέων δεδομένων.

«Υπάρχει ήδη μια πρόταση με περισσότερες από 90 υπογραφές να συνεχίσουμε την αποχή από την εκτέλεση παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ και μια ακόμη να κλείσουμε τα εργαστήριά μας. Υπάρχουν και φωνές από την Αθήνα για αναστολή των κινητοποιήσεων. Θα τα εξετάσουμε όλα τη Δευτέρα και θα κρίνουμε πως θα κινηθούμε».

Πάντως αποτέλεσμα της επίσχεσης των γιατρών είναι να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από την τσέπη τους όλο το κόστος μιας εξέτασης και όχι μόνο τη συμμετοχή. Προκειμένου να λυθεί η επίσχεση, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ «έδωσε» …δωράκια στους εργαστηριακούς γιατρούς ώστε να …ξεχάσουν την υποκοστολόγηση των εξετάσεων κατά μέσο όρο 43%, που έγινε το Δεκέμβριο και έχει κάνει πολλά ιατρεία να βρίσκονται λίγο πριν το λουκέτο. Αλλωστε οι τιμές των εξετάσεων δεν πρόκειται να αυξηθούν ώστε να αυξηθεί και η αποζημίωση προς τους γιατρούς. Ισα – ίσα το αντίθετο. Η τρόικα και ειδικά ο επικεφαλής του τομέα της Υγείας Τζουζέπε Καρόνε περιμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές ακόμη και κατά 68%.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) ότι ο κλάδος θα πληρωθεί το μήνα Νοέμβριο αλλά το ρευστό του ενός μηνός αναμένεται να δώσει μια πολύ μικρή ανάσα ειδικά στα μικρά εργαστήρια και ιατρεία που δεν είχαν χρήματα ούτε αναλώσιμα υλικά να αγοράσουν (αντιδραστήρια κ.λ.π.)

Η άλλη δέσμευση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ προς τους εκπροσώπους της ΠΟΣΙΠΥ ήταν πως από δω και πέρα οι πληρωμές του 2016 θα δίνονται στο 100% και όχι με την προκαταβολή που συνηθιζόταν έως σήμερα (90%) αφήνοντας για τις … καλένδες το υπόλοιπο 10%.

Ωστόσο θα προηγείται δειγματοληπτικός έλεγχος στο 5% των εξετάσεων που έχει πραγματοποιήσει κάθε γιατρός και κάθε εργαστήριο ξεχωριστά για να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις ή πλασματικές εξετάσεις.

Νέο σύστημα ελέγχου από το Μάρτιο για τη συγκράτηση της δαπάνης

Στο μεταξύ, προκειμένου να συγκρατηθεί η συνολική δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις από το Μάρτιο θα αρχίζει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα ελέγχου.

Θα υιοθετηθεί όριο εξετάσεων σε κάθε ασθενή ανά ΑΜΚΑ, ενώ ταυτόχρονα θα ισχύσουν και τα προηγούμενα μέτρα που έθεταν αριθμητικό όριο συνταγογράφησης στους γιατρούς. Ο συνδυασμός των δύο μέτρων αναμένεται να περιορίσει την προκλητή ζήτηση ευελπιστεί το υπουργείο Υγείας, αφού θα ακολουθούνται συγκεκριμένες συνταγογραφικές και θεραπευτικές οδηγίες πριν ένας ασθενής υποβληθεί σε μία εξέταση.

Στη συνέντευξη, τέλος, ο κ. Κων. Μαργώνης, ιδιοκτήτης διαγνωστικού κέντρου, τόνισε ότι το κόστος των εξετάσεων είναι πολλαπλάσιο της υποκοστολογημένης αποζημίωσης που αποφασίζει ο ΕΟΠΥΥ και πως τα εργαστήρια οδηγούνται σε αφανισμό, την ώρα που έχει διαλυθεί το ΠΕΔΥ και οι δημόσιες δομές υπολειτουργούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου